Krasznogorszki merénylet - Orosz-tádzsik külügyminiszteri megbeszélést tartottak a Moszkva által bevezetett terrorellenes intézkedésekről

Terrorizmus, 2024.04.30

Telefonbeszélgetés során tájékoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tádzsik hivatali partnerét, Szirodzsiddin Muhriddint az orosz biztonsági szolgálatok által bevezetett terrorizmusmegelőzési intézkedésekről - közölte kedden az orosz diplomáciai tárca.

A megbeszélést kezdeményező Lavrov hangsúlyozta az intézkedések ideiglenes jellegét, valamint azt, hogy ezek nem irányulnak egyetlen konkrét nemzet vagy vallás ellen sem. Az orosz miniszter szerint a helyzet a határátkelő helyeken fokozatosan normalizálódik.

A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint Lavrov és Muhriddin egyetértését fejezte ki, hogy meg kell becsülni az orosz-tádzsikisztáni stratégiai partneri és szövetségesi kapcsolatokat, amelyek időtállóak, megőrizve és erősítve azok pozitív dinamikáját. Az orosz külügyminisztérium rámutatott: a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás vált a fő okává az Oroszországba érkező külföldi állampolgárok alaposabb ellenőrzésének.

Az üzbég külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint Muhriddin felhívta tárgyalópartnere figyelmét arra, hogy az orosz félnek be kell tartania az alapvető két- és többoldalú normatív jogi aktusok rendelkezéseit, különösen a Tádzsik Köztársaság és az Oroszországi Föderáció közötti barátságról, együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló 1993. május 25-i szerződést, valamint a Tádzsik Köztársaság és az Oroszországi Föderáció közötti szövetséges együttműködésről szóló 1999. április 16-i, a 21. századra orientált szerződést. Lavrov azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint az intézkedések nem irányulnak konkrét nemzet vagy vallás ellen, a tádzsik diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy ez a tézis nem egyeztethető össze a valós helyzettel, és a negatív intézkedéseket kizárólag a tádzsik állampolgárok ellen alkalmazzák.

A TASZSZ orosz állami hírügynökséget az orosz külügyminisztérium utóbb úgy tájékoztatta, hogy a megbeszélés "korrekt verzióját" a Moszkvában kiadott közlemény tartalmazza.

Dusanbéban hétfőn bekérették az orosz nagykövetet a tádzsik állampolgárokat Oroszországban érő hátrányos megkülönböztetésre hivatkozva. A tádzsik külügyi tárca egyebek között azt kifogásolta, hogy oroszországi beutazásra váró csaknem ezer tádzsik állampolgár rekedt a moszkvai vnukovói repülőtéren április 27. óta "megfelelő közegészségügyi körülmények biztosítása nélkül".

Az Azija-Pljusz tádzsik médiacsoport a dusanbei külügyminisztériumra hivatkozva kedden azt közölte, hogy Moszkva vnukovói repterére az április 26-tól 30-ig érkezett 3101 tádzsik állampolgár közül 643-at kitoloncoltak, és további 117 ember ügyében hasonló döntés született. A tájékoztatás szerint az érintettek "embertelen körülmények között" várják, hogy hazaküldjék őket.

Az Interfax által idézett Azija-Pljusz szerint súlyos helyzet alakult ki az orosz főváros seremetyjevói, zsukovszkiji és domogyedovói repterén is.

Tádzsikisztán tagja az orosz vezetésű gazdasági és biztonsági tömörüléseknek, és területén orosz katonai támaszpont is működik. A közép-ázsiai ország gazdasága ezenkívül nagyban függ az Oroszországban dolgozó több mint egymillió tádzsik vendégmunkás átutalásaitól.

A Moszkva melletti Krasznogorszkban lévő Crocus City Hallban március 22-én este követték el a modern Oroszország történetének egyik legnagyobb terrortámadását. A merénylettel kapcsolatban, amelyben 145 ember vesztette életét, eddig 12, jellemzően tádzsik nemzetiségű gyanúsítottat tartóztattak le.

Moszkva szerint a nyomozás megerősítette, hogy kapcsolat van a Crocus City Hall koncertterme elleni terrortámadás elkövetői és az ukrán "nacionalisták" között. Több nyugati kormány és Kijev is azt hangoztatta a támadás utáni első óráktól kezdve, hogy Ukrajnának nincs köze a merénylethez, és hogy az elkövető az Iszlám Állam terrorszervezet volt, amely vállalta is a merényletet.

A tragédia helyszínén kedden, a támadás utáni 40. napon az ortodox vallási hagyományoknak megfelelően megemlékeztek az áldozatokról. Az emberek virágot, gyertyát, játékokat és az áldozatokat ábrázoló fényképeket vittek a kiégett koncertterem közelében létrehozott rögtönzött emlékműhöz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!