Kreml: ha Bagdadi halott, Trump hozzájárult a terrorellenes harchoz

Terrorizmus, 2019.10.28

Ha Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetője valóban halott, akkor elmondható, hogy Donald Trump amerikai elnök jelentősen hozzájárult a nemzetközi terrorizmus elleni harchoz - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

"Önmagában ez a hír nem válthat ki negatív reagálást az orosz hatóságok részéről" - mondta Peszkov.

"Ha katonáink valóban láttak az övezetben amerikai repülőgépeket, láttak az övezetben drónokat dolgozni, ha valóban megerősítést nyer a Bagdadi likvidálásáról szóló hír, akkor egészében véve arról lehet beszélni, hogy az Egyesült Államok elnöke jelentősen hozzájárult a nemzetközi terrorizmus elleni harchoz " - tette hozzá.

A kérdésre, hogy vajon tudott-e az orosz fél arról az amerikai tervről, hogy az idlíbi feszültségcsökkentési övezetbe repülőgépeket vezényelnek, Peszkov azt válaszolta, hogy a korábban elmondottakhoz nincs mit hozzáfűznie.

Vasárnap este azt tanácsolta a sajtó munkatársainak, hogy Bagdadi likvidálásának ügyében az orosz védelmi minisztérium álláspontját tekintsék mérvadónak.

Igor Konasenkov, a moszkvai védelmi tárca szóvivője ugyancsak vasárnap este azt mondta, a minisztérium nem rendelkezik hiteles információval arról, hogy amerikai katonák Idlíb feszültségcsökkentési övezetének Törökország által ellenőrzött részében műveletet hajtottak végre Bagdadi "megsemmisítésére".

A vezérőrnagy szerint minél több ország jelenti be, hogy részt vett az amerikai műveletben, annál több az ellentmondás a részletek között, "ami megalapozott kérdéseket és kételyeket vet fel annak valódiságával, mi több, sikerével kapcsolatban".

A moszkvai hadügyi tárca közölte, hogy október 26-án és az elmúlt napokban Idlíbben az Egyesült Államok és az általa vezetett koalíció részéről egyetlen légi csapást sem rögzítettek.

"Nem tudunk semmilyen állítólagos hozzájárulásunkról ahhoz, hogy az amerikai légierő az adott művelet során átrepüljön az idlíbi feszültségcsökkentési övezet légterén" - hangoztatta a tábornok.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap Bagdadi megölésének washingtoni bejelentésekor köszönetet mondott Oroszországnak, Iraknak, Szíriának, Törökországnak és a kurdoknak az akcióhoz nyújtott segítségükért. Külön megemlítette, hogy Oroszország "kiválóan cselekedett", amikor megnyitotta a légteret az amerikaiak előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!