Megkezdődött a Thalys szuperexpresszen elkövetett támadás pere Párizsban

Terrorizmus, 2020.11.16

Megkezdődött hétfőn az Amszterdamból Párizsba közlekedő Thalys expresszvonaton 2015 augusztusban amerikai katonák által meghiúsított merénylet pere a francia fővárosban. A nyomozás kiderítette, hogy a támadást a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat vezetője és egyik végrehajtója rendelte meg.

A per fővádlottja a 31 éves marokkói Ayoub El Khazzani, aki 2015. augusztus 21-én egy géppisztollyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezve lövöldözni kezdett az Amszterdam és Párizs között közlekedő expresszvonaton Belgium területén. A merényletben hárman megsebesültek. A férfit két szabadságos amerikai katona és egy diák dulakodás után ártalmatlanná tette. A támadónál háromszáz ember megölésére elegendő lőszer volt.

Rajta kívül még három belga állampolgárságú embert állítottak bíróság elé, akiket azzal vádolnak, hogy segítették a támadót a Törökországból a migrációs útvonalon Európába jutni. Egyikük, Mohamed Bakkali a 2015-ös párizsi merényletek feltételezett logisztikai szervezője.

Ayoub El Khazzani 2015 májusban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, ahonnan nyáron Európába indult Törökországon keresztül a támadás megrendelőjével, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaouddal. Ez utóbbi készítette elő Belgiumból a párizsi merényletsorozatot, majd annak végrehajtását személyesen irányította a francia fővárosban.

A 28 éves - Marokkóban született, de belga állampolgárságú - Abdelhamid Abaaoudot, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számított, a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban öt nappal a merényletek után ölték meg a francia kommandósok.

A nyomozás szerint a Thalyson végrehajtott támadás egy Szíriában eltervezett merénysorozat része volt, amelynek kivitelezése Abdelhamid Abaaoud feladata volt.

Az elsőt 2015 áprilisban a Párizshoz Villejuif-ben egy templom ellen akarták végrehajtani, de az elkövető, az algériai Sid-Ahmed Ghlam véletlenül lábon lőtte magát a támadás előtt. A férfit a közelmúltban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Párizsban. Ezt követte a szuperexpressz elleni merénylet, majd, a párizsi merénysorozat és a 2016. március 22-i 32 áldozatot követelő brüsszeli támadások.

Egy évig tartó hallgatás után Ayoub El Khazzani azt állította a nyomozóknak, hogy Abdelhamid Abaaoud azzal bízta meg, hogy amerikaiakra támadjon, s nem volt célja civileket ölni. A nyomozók azonban ezt nem tartják komoly érvnek, miután ekkor már előkészítés alatt állt a párizsi merényletsorozat civilek ellen, s az amerikai katonák jelenlétéről a vonaton nem tudhatott előre a merénylő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!