Merényletek Párizsban - A belga bíróság három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Salah Abdeslam bújtatóját

Terrorizmus, 2022.06.30

A belga bíróság három év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki csütörtökön Abid Aberkanéra, aki 2016 márciusában anyja brüsszeli házában bújtatta unokatestvérét, Salah Abdeslamot, az előző évi párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagját - írta a Le Soir belga napilap.

A brüsszeli büntetőbíróság összesen 14 belga állampolgárságú személy ügyében ítélkezett, akiket azzal vádoltak, hogy segítséget nyújtottak a 130 halálos áldozattal járó, 2015. november 13-i párizsi merényletek elkövetőinek.

A vádlottak közül négyet felmentettek, egyet közmunkára ítéltek, hárman pedig felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Két másik vádlottat távollétükben állítottak bíróság elé. Őket Belgiumban már elítélték terrorizmusért, így ebben a perben nem kaptak további büntetést. A napilap szerint ez a két személy vélhetően nincs már életben, az iraki-szíriai övezetben megölhették őket.

Abdoullah Courkzine, aki Abdelhamid Abaaoudot, a terrorkommandó vezetőjét bújtatta, 30 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Tizennyolc hónapos felfüggesztett büntetést szabtak ki Soufiane Al Aroubra, akit a terrorcsoport logisztikai támogatásával vádoltak.

Szerdán a párizsi különleges esküdtszék tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Salah Abdeslamot.

A párizsi merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára, közölve, hogy Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat.

Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben, abban a támadásban 32-en vesztették életüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!