TV műsor

Német lap: a homofóbia is a drezdai iszlamista késelő indítékai között lehetett

Terrorizmus, 2020.10.25

Nemcsak a szélsőséges iszlamista meggyőződés, hanem a melegek iránti gyűlölet is a motivációk között lehetett a németországi Drezdában elkövetett halálos késelés ügyében, amelynek gyanúsítottját a napokban fogták el - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

A Szászország tartományi főváros központjában október 4-én támadtak meg két nyugatnémet turistát. Egyikük, egy 55 éves krefeldi férfi a kórházban belehalt sérüléseibe, társa, egy 53 éves kölni férfi túlélte a támadást.

A kettős bűncselekmény elkövetésével egy húszéves szíriai állampolgárt gyanúsítanak. Kedd este vették őrizetbe a drezdai belvárosban.

A fiatalembert közveszélyes iszlamistaként tartják számon a német hatóságok. A késelés előtt néhány nappal, szeptember 29-én szabadult a fiatalkorúak szászországi börtönéből, ahol a többi között külföldi terrorszervezet támogatása miatt kiszabott büntetését töltötte.

"Már korábban felismerhetőek voltak nála a homofób beállítottság mintázatai" - mondta a Welt am Sonntagnak Thomas Mücke, a Violence Prevention Network (VPN) nevű vállalkozás vezetője. A társaság, a szászországi biztonsági szervek megbízásából, börtönből szabaduló közveszélyes iszlamisták visszailleszkedésének támogatásával és megfigyelésével foglalkozik, és a gyanúsított is ügyfelei közé tartozott.

Nem volt előre látható, hogy röviddel a szabadulás után ismét bűncselekményt követ el. Semmilyen jel nem utalt erre - mondta Thomas Mücke.

A VPN mellett a drezdai rendőrségnél és a nyomozást irányító szövetségi legfőbb ügyészségnél is fontos tényezőként kezelik a homofóbiát. A rendőrségi adatok szerint a támadásban meghalt férfi és kísérője "nyilvánvalóan párként" jelent meg az utcán. A szövetségi legfőbb ügyészség már fel is vette a melegek iránti gyűlöletet a lehetséges indítékok közé - írta a Welt am Sonntag.

A szövetségi belügyminisztérium a lappal közölte, hogy Németország továbbra is az iszlamista terrorizmus célkeresztjében van. A hatósági nyilvántartásban 619 közveszélyes iszlamista szerepel, és további 513 úgynevezett releváns személy, vagyis olyan ember, aki hajlandó közreműködni segítőként szélsőséges iszlamista indíttatású bűncselekmények elkövetésében.

A 83 milliós Németországban a legutóbbi becslések szerint nagyjából 4,5-5 millió muszlim él, többségük szunnita török.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!