Németh Zsolt: nincs mentség a terrorizmusra, örvendetes egyetértés a külügyi bizottsági elnökök között

Terrorizmus, 2023.11.24

Közös nyilatkozatot írt alá az antiszemitizmusról és a muszlimellenes fanatizmusról Ben Cardin, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke és 23 európai külügyi bizottsági elnök - közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a nyilatkozatban az elnökök elítélték a Hamasz múlt havi, Izrael ellen elkövetett támadása nyomán gerjedt antiszemita és muzulmánellenes fanatizmus riasztó mértékű növekedését országaikban.

A nyilatkozatot Örményország, Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, az Európai Parlament, Franciaország, Németország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Moldova, Norvégia, Spanyolország, Svédország, az Egyesült Királyság és Ukrajna külügyi bizottsági elnökei, illetve az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke írták alá.

"Mi, nemzeti parlamentjeink külügyi bizottságainak elnökei, elítéljük a gyűlölet és az erőszak megnövekedését, amely nemzeteinket és a világot sújtja a Hamasz október 7-i, Izrael elleni szörnyű támadása óta. Az antiszemita és a muszlimellenes fanatizmus és erőszak riasztó növekedésének vagyunk tanúi, magában foglalja az online gyűlöletet, a szóbeli fenyegetést, a rongálást, a holokauszt emlékművek és temetők meggyalázását, a megfélemlítést, a halálos fenyegetést és a fizikai támadást" - áll a nyilatkozatban.

A dokumentum úgy folytatódik, hogy az elmúlt egy hónapban megháromszorozódott az antiszemita gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások száma New Yorkban és Londonban a tavalyi évhez képest. Franciaországban a belügyminisztérium 1040 antiszemita incidenst dokumentált az október 7-i támadást követő hónapban. Zsidó és muszlim közösségi szervezetek még több incidensről számoltak be országainkban.

Emlékeztettek: az Egyesült Államokban a hatéves Wadea Al-Fayoume-ot brutálisan meggyilkolták, mert palesztin volt, míg Paul Kessler, egy zsidó férfi egy Izrael-párti gyűlésen történt összetűzést követően halt meg Kaliforniában. Németországban felgyújtottak egy zsinagógát. Oroszországban antiszemita csőcselék rohamozott meg egy dagesztáni repülőteret, és követelte a zsidó utasoktól, hogy azonosítsák magukat. A könnyen felismerhető zsidó és muzulmán egyének aránytalanul nagy mértékben váltak célpontokká - sorolták.

"Büszkék vagyunk arra, hogy sokféle választókerületet képviselhetünk virágzó demokráciákban, amelyekben sem az antiszemitizmus sem a muszlimellenesség nem fogadható el. Ahogyan az Európai Bizottság is megfogalmazta: "Senki sem élhet vallása vagy identitása miatti megkülönböztetéstől vagy erőszaktól való félelemben. Ösztönözzük kormányainkat, hogy fokozzanak minden erőfeszítést a zsidó és muszlim közösségek védelmére, ítéljék el ezeket a cselekményeket, amennyiben mégis bekövetkeznek, akkor hajtsák végre a nemzeti stratégiáinkat a fanatizmus és a gyűlölet sötét áradata elleni küzdelem érdekében" - áll a nyilatkozatban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!