Nizzai terrortámadás - A merényletet dicsőítő üzenetek jelentek meg a közösségi oldalakon

Terrorizmus, 2022.08.29

Christian Estrosi, a dél-franciaországi Nizza polgármestere hétfőn jelezte, hogy feljelentést tesz az ügyészségen, miután egy héttel a 86 áldozatot és több mint négyszáz sebesültet követelő 2016-os nizzai gázolásos merénylet vádlottjai perének kezdte előtt "undorító üzenetek"  jelentek meg a merényletről a közösségi oldalakon.

A nizzai ügyészség terrorizmus dicsőítésének gyanújával indított eljárást.

A városvezető a döntése indoklására a saját Twitter-oldalán meg is osztott egy felvételt ezekről az üzenetekről. Egy fotón jól látható a támadáshoz használt kamion a tengerparti sétányon, rajta pedig "Nissa merda, 80 fachos disparus" (Szaros Nizza, 80 meghalt fasiszta) olvasható.

Anthony Borré, Nizza alpolgármestere a BFM hírtelevízióban elmondta: az üzenetek az Olympique Marseille (OM) francia labdarúgócsapat szurkolóitól származnak, s a vasárnapi Nizza - Marseille mérkőzés apropóján tették őket közzé.

"Undorító! Meg kell szüntetni a névtelenséget a közösségi oldalakon. Örök tisztelet az áldozatoknak és hozzátartozóiknak" - mondta az alpolgármester.

A hat évvel ezelőtti nizzai terrortámadás pere szeptember 5-én kezdődik a párizsi különleges esküdtszéken, és várhatóan több mint három hónapon át fog tartani.

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon körülbelül 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. A merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára, de a nyomozás megállapította, hogy az elkövető nem állt kapcsolatban a terrorcsoporttal. Az elkövetővel a helyszínen végeztek a rendőrök.

A perben hét férfinak és egy nőnek kell az esküdtszék előtt felelnie, akik a gyanú szerint segítették az elkövetőt a merénylet előkészítésében, illetve tudtak arról, hogy terrortámadás készül. A 86 áldozat, akik között 12 gyerek is volt, 19 országból származott. A felperesek között 865 ember és szervezet szerepel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!