TV műsor

Nizzai terrortámadás - A pert 2022. szeptember 6-tól november 15-ig tartják

Terrorizmus, 2021.06.02

(MTI) - A 86 áldozatot és több mint négyszáz sebesültet követelő 2016-os nizzai gázolásos merénylet perét 2022. szeptember 6. és november 15. között tartják a különleges párizsi esküdtszéken - jelentették be szerdán igazságügyi források.

A 86 áldozat, akik között 12 gyerek is volt, 19 országból származott.

A felperesek között pedig 865 ember és szervezet szerepel.

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon körülbelül 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. A merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. Az elkövetővel a helyszínen végeztek.

A terrorelhárítási vizsgálóbírók korábbi döntése értelmében hét férfinak és egy nőnek kell az esküdtszék állnia.

A három fővádlottat (Mohamed Ghraieb, Chokri Chafroud és Ramzi Arefa) azzal gyanúsítják, hogy tudtak a készülő merényletről. A három tunéziait az ügyészség terrorista összeesküvéssel akarta meggyanúsítani, de a vizsgálóbírók arra hivatkozva ejtették ezt a vádpontot, hogy a gyanúsítottaknak nem volt pontos tudomásuk a
merényletterv részleteiről, s azt sem tudták, hogy azt mikor akarta az elkövető végrehajtani.

Mohamed Ghraiebt 2019-ben rendőri felügyelet mellett szabadlábra helyezték, a másik két vádlott előzetes letartóztatásban van.

További öt embert, egy tunéziait és négy albánt azzal vádolnak, hogy tőlük vette a támadáshoz használt fegyvereket az egyik fővádlott, de a nyomozás arra nem talált bizonyítékot, hogy tudtak a merénylettervről, ezért nekik köztörvényes bűncselekmények miatt kell felelniük. Egyikük még mindig szökésben van, egy másik gyanúsítottat, egy 28 éves albán férfit pedig áprilisban tartóztatták le Olaszországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!