Nizzai terrortámadás - Elítélték a gázolásos merénylő segítőit

Terrorizmus, 2022.12.13

Két és 18 év közötti szabadságvesztésre ítélte kedden a dél-franciaországi Nizzában hat és fél évvel ezelőtt 86 áldozatot és több mint 450 sebesültet követelő gázolásos terrortámadás nyolc vádlottját a párizsi különleges esküdtszék.

A három és fél hónapig tartó perben hét férfinak és egy nőnek kellett az öt terrorelhárítási bíróból álló különleges esküdtszék előtt felelnie. Egyikük sem iszlamista, s a ügyészség nem tekintette őket tettestársaknak. A vád szerint azonban mind a nyolcan valamilyen módon segítették az elkövetőt a merénylet előkészítésében, a nyomozás azt azonban nem tudta megállapítani, hogy tudtak-e arról, terrortámadás készül.

A két fővádlottat, Mohamed Ghraiebet és Chokri Chafroudot terrorista bűnszövetkezet vádjával ítélték el, mert tudtak a merénylő iszlamista radikalizálódásáról. Az ügyészség eredetileg 15 év szabadságvesztést indítványozott ellenük, a különleges esküdtszék azonban 18 év börtönbüntetést szabott ki mindkettőjükre.

A merénylő barátja, Mohamed Ghraieb a támadás másnapján önként jelentkezett a rendőrségen, 2019-ben rendőri felügyelet mellett szabadlábra helyezték. Őt azzal vádolták, hogy segített az elkövetőnek a fegyverek beszerzésében és a támadáshoz használt kamion kibérlésében, jóllehet arra nincs bizonyíték, hogy tudomása volt a merénylettervről. A terrorista másik barátját, Chokri Chafroudot is hasonló indokkal ítélték el.

További hat embert, két tunéziait és négy albánt (Ramzi Arefa, Maksim Celaj, Endri Elezi, Artan Henaj, Brahim Tritou és Enkeledja Zace) két és 12 év közötti szabadságvesztésre ítéltek. Őket azzal vádolták, hogy tőlük vette a támadáshoz használt fegyvereket az elkövető, de a nyomozás arra nem talált bizonyítékot, hogy tudtak a merénylettervről, ezért nekik köztörvényes bűncselekmények miatt kellett felelniük.

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon körülbelül 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy 19 tonnás teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. Az elkövetővel a helyszínen végeztek a rendőrök. A merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára, de a nyomozás megállapította, hogy az elkövető nem állt kapcsolatban a terrorcsoporttal, s nem is fogadott hűséget az Iszlám Államnak.

A támadásban 86-an vesztették életüket, köztük 15 kiskorú, az áldozatok közül 33-an külföldiek voltak, tíz ország állampolgárai.

A pernek 2500 felperese volt, túlélők, az áldozatok hozzátartozói, sebesültek, szemtanúk. Közülük több mint háromszázan tettek tanúvallomást az esküdtszéken.

A nizzai volt a második legvéresebb franciaországi merénylet a 2015. november 13-i párizsi terrortámadás után, de a legtöbb áldozatot követelő azok közül, amelyeket egyetlen ember hajtott végre.

A nyomozás szerint a kamaszkorában kétszer is öngyilkossági kísérletet végrehajtó, rendkívül erőszakos és perverz Mohamed Lahouaiej-Bouhlel feltételezhetően személyiségzavaros volt, feleségét rendszeresen szadista módon bántalmazta, ezért többször is indult ellene rendőrségi eljárás. Kicsapongó élete volt, alkoholizált és prostituáltakat látogatott, nem volt vallásgyakorló, nem tartották nyilván iszlamistaként. A hatóságok azt állapították meg, hogy Mohamed Lahouaiej-Bouhlel csak a támadást megelőző hetekben kezdett komolyabb érdeklődést mutatni a radikális, dzsihadista mozgalmak iránt.

A vádlottaknak tíz nap áll rendelkezésre a fellebbezéshez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!