Nizzai terrortámadás - Először rendeznek a nemzeti ünnepen tűzijátékot Nizzában a merénylet óta

Terrorizmus, 2019.07.13

Először rendeznek a francia nemzeti ünnep alkalmából tűzijátékot a dél-franciaországi Nizzában a három évvel ezelőtti, 86 halálos áldozattal járó teherautós merénylet óta - jelentette be a város vezetése.

A tűzijátékot a tengerparti sétánnyal szembeni egyik hajóról fogják fellőni, de az áldozatok hozzátartozóit képviselő egyesületek kérésére nem vasárnap este a nemzeti ünnepen, a terrortámadás évfordulóján, hanem annak előestéjén, szombat este. A fényjáték tematikája az újjászületés és a visszatérés az életbe lesz, amelyet "reményteli zene" fog kísérni - közölte Nizza önkormányzata.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, július 14-én délelőtt megemlékezést tartanak a terrortámadás áldozatainak emlékére, este pedig a Nizzai Filharmonikus Zenekar ad koncertet a merénylet helyszínén, amelynek végén, tíz óra harmincnégy perckor, amikor a merényletet elkövették, az ég felé forduló 86 fénysugárral emlékeznek majd a halottakra.

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon mintegy 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. A 86 életet követelő merényletet - amelyben 206-an sérültek meg és 1360 ember szenvedett pszichológiai traumát - az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. Az elkövetőt a helyszínen lelőtték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!