OGY - Krónika 11. rész (pénzmosás, terrorizmus finanszírozása, napirend után)

Terrorizmus, 2019.11.22

A parlament pénteken a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosításának általános vitájával zárta a munkáját.



Kormány: fejlődtek a terroristacsoportok finanszírozási módszerei


Gion Gábor a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy az elmúlt években nyilvánosságra került pénzmosási esetek új tendenciákra, valamint a meglévő szabályok és gyakorlat hiányosságaira világítottak rá. A nyomozások azt is megállapították, hogy a terroristacsoportok finanszírozási módszerei is fejlődnek - közölte.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása határokon átnyúló, bonyolult cselekmény, az egyes országok intézkedései pedig csak korlátozott eredményeket hozhatnak - hívta fel a figyelmet. A pénzmosás elleni fellépés emiatt is épül az általánosan elfogadott nemzetközi sztenderdekre - mondta.

A Ház előtt fekvő javaslat megemeli a hazai szabályozás felkészültségét, valamint olyan, a rendszer hatékonyságát javító módosításokat tesz, amikre az itthoni tapasztalatok alapján szükség van - jelentette be.

Az uniós jogalkotók tavaly nyáron fogadták el az EU ötödik pénzmosás elleni irányelvet - emlékeztetett. Kiemelte, hogy az irányelvvel szabályozzák a virtuális és törvényes fizetőeszközök közötti átváltási szolgáltatásokat, szigorítják az elektronikus fizetőeszközzel kapcsolatos rendelkezéseket, illetve egységes eljárásrendet határoznak meg a nem együttműködő, illetve harmadik országokban letelepedett, magas kockázatú ügyfelekkel szemben.

Pontosították a tényleges tulajdonlásra, valamint a központi, tényleges tulajdonosi adatbázisra vonatkozó kötelezettségeket is - mondta Gion Nándor. Hozzátette, ki kell alakítani egy központi bankszámla-nyilvántartást és egy központi széfnyilvántartást is.

A rendelkezéseket az EU tagállamainak legkésőbb 2020. január 10-ig kell átültetniük a nemzeti joggyakorlatukba - emlékeztetett.


Fidesz: tényleges tulajdonosi adatbázist kell létrehozni


Ovádi Péter (Fidesz) hangsúlyozta, hogy a kormány mindig is elkötelezett volna a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés során.

A 2008-as pénzügyi válságot követően világszerte felerősödtek a pénzmosás visszaszorítását célzó fellépések. Az elmúlt időszakban az is kiderült, hogy a terrorista csoportok hogyan finanszírozzák a műveleteiket - közölte a vezérszónok.

Létre kell hozni a tényleges tulajdonosokat nyilvántartó adatbázist - hangsúlyozta.

A jogszabály készítői a virtuális és törvényes fizetőeszközök közötti átváltásra is szigorúbb szabályokat hoznak - emlékeztetett.



Jobbik: a terrorizmus ellen fel kell lépni


Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt mondta, hogy frakciója minden ilyen irányelvvel egyetért, mert a terrorizmus a globális világ kihívásának tekinthető és az ellen fel kell lépni.

A vezérszónok problémának nevezte, hogy hiába léteznek ezek a pénzügyi szabályozások, mégis "tombol az offshore-ozás" és mindenütt jelen vannak az adóelkerülési gyakorlatok.


KDNP: Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harcban


Nacsa Lőrinc (KDNP) leszögezte, hogy Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harcban. A terroristacsoportok finanszírozására modern eszközök állnak rendelkezésre, ezekre az EU vezetőinek megfelelő válaszokat kell adniuk - érvelt a politikus.

A jogszabály átültetése során a versenyképességi szempontokat is érvényesíteni kell, hogy a törvény ne legyenek túl szigorú vagy rugalmatlan a környező országok szabályozásaihoz képest - érvelt.


MSZP: támogatni kell a terrorizmus elleni küzdelmet


Korózs Lajos (MSZP) hangsúlyozta, hogy frakciójuk mindent támogat, ami az ország érdekeit szolgálja és különösen támogatják a terrorizmus elleni küzdelmet.

Ezt követően Sneider Tamás levezető elnök a vitát lezárta és a parlament ülését is bezárta.


Napirend után


A szarvasi agrártudományi kar "kivégzése" ellen szólalt fel napirend után Magyar Zoltán (Jobbik), aki ezt a magyar vidék koporsójába vert újabb szegnek nevezte.

Frakciótársa, Varga-Damm Andrea a Magyarországról elszármazott Skóciai Szent Margit királyné emlékét idézte fel, azt hangsúlyozva, történelmi múltunk neves személyiségein, hagyományainkon keresztül kellene megmutatni magát a magyarságnak a világban.

Az elnöklő Sneider Tamás az ülésnapot bezárta, közölve, a törvényhozás hétfőn 11 órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!