Őrizetbe vettek 29 embert Franciaországban, akik francia dzsihadistáknak küldtek pénzeket Szíriába

Terrorizmus, 2020.09.29

Őrizetbe vettek 29 embert kedden Franciaországban egy terrorfinanszírozási rendszer miatt folyó nyomozás keretében: a feltételezések szerint a gyanúsítottak az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetek francia tagjainak utaltak át pénzeket Szíriába - közölték igazságügyi források.

A terrorelhárítási akció keretében 26 megyében 55 házkutatást végeztek a nyomozók, és 29 embert előállították. A 22 és 66 év közötti gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy a Szíriában tartózkodó dzsihadista hozzátartozóiknak egy internetes hálózaton keresztül küldtek pénzeket.

Terrorista összeesküvés és terrorizmus finanszírozása gyanújával január 24-én azután indult előzetes eljárás, hogy kiderült, a még Szíriában tartózkodó francia dzsihadistákat egy szofisztikált pénzügyi rendszeren keresztül pénzelik a hozzátartozóik.

Az ügyészség szerint a 2019-ben elindult rendszer lényege, hogy Franciaországban kritopvalutákat vásároltak a hozzátartozók, amelyeknek a referenciát titkos üzenetekben eljutatták a dzsihadistáknak Szíriába, akik azt bitcoinoldalakon beváltották.

A nyomozók szerint két 25 éves francia dzsihadista hozta létre a hálózatot. Mielőtt 2013-ban Szíriába utaztak, azzal gyanúsították őket, hogy az al-Kaidához tartozó Hayat Tahrir Al-Sham nevű terrorcsoport tagjai, és ezért elfogatóparancsot adtak ki ellenük. Távollétükben a párizsi büntetőbíróság 2016. április 10-én tíz év börtönbüntetésre ítélte őket - jelezte a vádhatóság.

Marie Dosé, a kedden őrizetbe vettek egy részének ügyvédje szerint a francia "hatóságok is jól tudják, hogy anyagi támogatás nélkül a dzsihadisták gyerekei, akik szíriai táborokban vannak jelenleg, közvetlen életveszélyben vannak".

"Nem hajlandók hazaszállítani ezeket a gyerekeket, és a családoknak pedig megtiltják, hogy bármilyen segítséget nyújtsanak nekik" - hangsúlyozta az ügyvéd, aki szerint a hozzátartozóknak nem volt lehetőségük másképpen pénz küldeni Szíriába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!