Peking szerint Kína terrorizmusellenes küzdelméből űz gúnyt az ujgurokkal kapcsolatos amerikai törvénytervezet

Terrorizmus, 2020.05.29

Peking szerint Kína terrorizmusellenes küzdelméből űz gúnyt az ujgurokkal kapcsolatos amerikai törvénytervezet, amely ráadásul súlyos beavatkozást jelent Kína belügyeibe.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján felszólította Washingtont, hogy ne használja fel a Kína területén élő, muszlim vallású ujgur kisebbség ügyét arra, hogy Kína belügyeibe avatkozzon.

Az amerikai képviselőház szerdán fogadott el szankciós törvénytervezetet, amely büntetőintézkedéseket ír elő az ujgur kisebbség "tömeges internálásáért felelős kínai vezetők" ellen. A javaslat szerint egyéb szankciók mellett az ujgurok emberi jogainak megsértéséért felelős kínai kormányzati tisztségviselőktől megvonnák az esetleges amerikai beutazási vízum lehetőségét. A javaslatot még Donald Trump amerikai elnöknek kell aláírnia, hogy törvényerőre emelkedhessen.

Nemzetközi jogvédő szervezetek, valamint az ENSZ megfigyelői szerint legalább egymillió embert - zömében a muszlim vallású ujgur és kazah népcsoportokba tartozókat - zártak átnevelő táborokba akaratuk ellenére a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. A kínai kormány álláspontja szerint azonban az ujgur kisebbség lakta területen fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azok számára, akiknek az életére "hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus". Peking továbbá tagadja azt a vádat, hogy a központokban a bentlakókat rossz bánásmódban részesítenék, vagy bántalmaznák.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!