Rajoy: az ETA-t a jogállam és a demokrácia győzte le

Terrorizmus, 2018.05.03

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezetet a jogállam fellépése és a demokrácia ereje győzte le - jelentette ki Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök az észak-spanyolországi Logronóban tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön, ahol épp a csendőrség vidéki terrorizmus ellenes csoportjának (GAR) új helyi létesítményeit adta át.

Mariano Rajoy hangsúlyozta: mondjon, vagy tegyen bármit is az ETA, nem talál kibúvót, hogy elkerülje a büntetést elkövetett bűneiért.

"Az ETA bejelentheti megszűnését, de nem tűnnek el bűnei" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a hatóságok továbbra is üldözik a terroristákat, hogy megbüntessék őket.

Mint mondta, az ETA nem ért el semmit azzal, hogy százakat ölt meg, sem azzal, hogy felhagyott a gyilkolással, és most sem fog elérni semmit "az új propaganda műveletekkel".

"Semmivel nem tartozunk és semmit nem kell megköszönnünk a terroristáknak. A köszönet és az elismerés természetesen az áldozatokat illeti, akikre mindig emlékezni fogunk" - mondta.

A spanyol miniszterelnök kiemelte a bűnüldöző szervek munkáját, amelyet lényegesnek nevezett a terroristák legyőzésében, és amiért szavai szerint a spanyolok mindig hálásak lesznek nekik.

Az ETA szerdán jelentette be - április 16-i keltezéssel megjelent - levelében, hogy szervezetének teljes feloszlatásáról és működésének végleges befejezéséről döntött.

A szervezet több mint ötven évig véres merényletekkel harcolt a független, szocialista baszk állam megteremtésért és 858 ember haláláért tehető felelőssé. A terrorcsoport utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben.

Az ETA 2011-ben bejelentette, hogy felhagy a fegyveres harccal, majd tavaly a megmaradt és elrejtett fegyverarzenáljának lelőhelyeit tartalmazó listát juttatott el a francia hatóságoknak. Egy héttel ezelőtt további fegyvereket és lőszerek nyomára vezették a rendőröket.

A szervezet idén április 20-i közleményében elismerte felelősségét és bocsánatot kért az "okozott károkért".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!