Spanyol király: a terrorizmus története Európában a közös szenvedés és szolidaritás története

Terrorizmus, 2024.03.11

A terrorizmus története Európában a közös szenvedés és szolidaritás története - hangsúlyozta VI. Fülöp spanyol király, a terrorizmus áldozatainak európai emléknapján, a madridi terrortámadás 20. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a hétfőn a spanyol fővárosban.

Az uralkodó felidézte: a 193 halálos áldozatot követelő "szörnyű tettre" a társadalom szolidaritással válaszolt, és "megmutatta, hogy képes a legjobbra", ami évtizedek távlatából is csodálatra méltó.

A spanyol király felszólalásában kiemelte a tiszteletet és támogatást azok felé, akik személyesen szenvedték el a terrorizmus következményeit. "Tisztességükkel és méltóságukkal ők azok, akik a legjobban képviselik a demokrácia nagyságát, erejét és a békés együttélés előmozdítása iránti eltökéltséget" - fogalmazott.

Hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy személyes történeteikkel felhívják a figyelmet arra: "az erőszak soha nem a megoldás". Az áldozatok vallomásainak megismerése és terjedése a "legjobb pedagógia a radikalizálódás ellen" - tette hozzá.

"Dolgoznunk kell az emberi jogokért, az élethez és a szabadsághoz való jogért, a demokráciáért és a jogállamiságért, mert ezek jelentik a harcot a fanatikusok ellen" - fogalmazott Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök beszédében.

Mint mondta, Európát meg kell védeni, nemcsak mint fizikai teret, hanem mint a jogok eszményét, a humanista Európát. "A béke, a gazdasági fejlődés, de mindenekelőtt az értékek eszményképei vagyunk, amelyek a szolidaritás elvén alapulnak. Harcolnunk kell, együtt kell küzdenünk a barbárság ellen" - jelentette ki.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke arról beszélt, hogy a "szomorú és keserű" évforduló tele van reménnyel is, mert az emlékezet, a közös értékek és az egység üzenetét hordozza.

"A szélsőségesek valódi fenyegetése demokráciánk ereje. Az eredmény az, hogy nem jártak sikerrel, mert ezek az értékek képezik az európai életforma DNS-ét" - fogalmazott.

A megemlékezésen, amelyet a spanyol kormány és az Európai Bizottság közösen rendezett, különböző európai országok állampolgárai, támadások túlélői, áldozatok hozzátartozói is felszólaltak, elmesélték történetüket.

A központi eseményen kívül számtalan más helyszínen emlékeztek a tragédia évfordulójára Madridban és a környékén.

Reggel a város főterének számító Puerta del Solon, a tartományi kormány székházának falán helyezett el koszorút Isabel Díaz Ayuso elnök és José Luis Martínez-Almeida polgármester. A környező templomok harangjai két percig szóltak, majd az Almudena-katedrálisban, José Cobo Cano madridi érsek celebrált misét.

A terrorizmus áldozatainak szövetsége (AVT), ahogy minden évben, most is a belvárosában található Retiro parkban, az Emlékezet erdeje nevű kertben emlékezett, és a magasba engedett 193 fehér léggömböt.

Az Atocha pályaudvarnál, ahol három robbantás történt 2004-ben, új emlékhelyet alakítottak ki. A kékre festett falba bevésték az elhunytak neveit, és különböző nyelveken olyan üzeneteket, mint "Nem az erőszakra!" vagy "Nincs út a békéhez, a béke az út". A mennyezetbe pedig 193 világító pontot helyeztek el.

"A cél az, hogy a város azon pontján, ahol évente 15 millió utazó halad át, egy gyülekező- és emlékezőhelyet kínáljunk, hogy aki akar, megálljon az Atocha állomás ezen a részén, és tiszteletét fejezze ki" - közölte az autonóm kormány.

2004. március 11-én kora reggel 11 bomba robbant fel Madrid város négy különböző pontján, és amellett, hogy kioltotta 193 ember életét, több mint 1800 embert sebesített meg. A merényleteket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat követte el.

A támadás miatt 18 embert ítéltek el, közülük hárman vannak továbbra is börtönben. Legkorábban húsz év múlva szabadulhatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!