Spanyolországban több mint ezer, terroristáktól elkobzott lőfegyvert semmisítettek meg

Terrorizmus, 2021.03.04

Több mint ezer, terroristáktól elkobzott lőfegyvert semmisítettek meg csütörtökön Madridban.

Úthenger ment végig az egyik csendőrségi épület udvarán a földre kiterített pisztolyokon, puskákon, amelyek darabjait összegyűjtötték és elszállították, hogy beolvasszák.

Az eseményen egyperces néma főhajtással emlékeztek a terrorizmus áldozataira.

"Nem szerezhetjük vissza az elvesztett életeket, nem tudjuk megsemmisíteni a sötét múltat úgy, ahogy most megsemmisítettük ezeket a fegyvereket" - fogalmazott a spanyol miniszterelnök, aki szerint a fegyverek elpusztítása a jogállam és a demokrácia terrorizmus feletti győzelmét jelképezi.

Pedro Sánchez hangsúlyozta, hogy helyre kell hozni a terrorizmus miatt elszenvedett fájdalmat, fényt kell deríteni a még megoldatlan terrorista bűncselekményekre és küzdeni kell a felejtés ellen.

Az 1977 és 2005 között elkobzott fegyverek 90 százalékban az Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezettől származnak, a többit a szélsőbaloldali Október 1. Antifasiszta Ellenállási Csoportok (GRAPO) nevű terrorista csoport használta.

Baszkföld függetlenségéért küzdő, 1959-ben alakult terrorista csoport 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy a támadásokkal, és 2018 májusában feloszlatta magát. Elfogott tagjai közül jelenleg mintegy 250-en ülnek börtönben Spanyolországban, körülbelül ötvenen Franciaországban. A véres merényletekkel harcoló szervezet számlájára több 800 gyilkosságot írnak, amelyekből több mint 300 máig felderítetlen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!