TV műsor

Szeptember 11. - George W. Bush a belföldi terrorizmus veszélyére figyelmeztetett az évfordulón

Terrorizmus, 2021.09.11

(MTI/Reuters) - George W. Bush egykori elnök a belföldi terrorizmus fenyegetéséről beszélt szombaton, a 2001. szeptember 11-i merényletek 20. évfordulóján a pennsylvaniai Shanksville-ben tartott beszédében.

Az ő elnöksége idején elkövetett terrortámadásról, amelyre válaszul megindította az al-Kaida vezetőjét rejtegető, tálibok vezette Afganisztán elleni inváziót, Bush azt mondta, "egyre több bizonyítékot látunk arra, hogy az országunkat érő fenyegetések nemcsak a határokon túlról származhatnak, hanem az országon belül felgyülemlő erőszakból is".

"Van némi kulturális átfedés a külföldi erőszakos szélsőségesek és az itthoni szélsőségesek között ... ők ugyanannak a gyalázatos szellemnek a gyermekei és soha nem szűnő kötelességünk szembeszállni velük" - mondta.

Bush emellett egységre szólított fel az Egyesült Államokban egyre növekvő politikai megosztottság közepette. "Amikor Amerika egységéről van szó, azok a napok tőlünk távolinak tűnnek" - mondta. De "rosszindulatú erő látszik munkálkodni a mi közös életünkben is (...), a politikánk nagyrészt a haragot, félelmet és neheztelést gerjesztő leplezetlen felhívássá vált" - mondta.

Bush és felesége, Laura Bush a szeptember 11-i megemlékezések harmadik helyszínén tartott megemlékezésen vett részt a pennsylvaniai Shanksville-ben, ahol a terroristák által eltérített negyedik repülőgép, a United Airlines 93-as járata - amelynek vélhetően egy washingtoni célpontot szemeltek ki (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat) - az utasok ellenállása miatt a földbe csapódott.

A merényletsorozatban velük együtt csaknem háromezren vesztették életüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!