TV műsor

Szijjártó Péter együttműködési megállapodást írt az Egyesült Arab Emírségekkel a terrorizmus ellen

Terrorizmus, 2018.11.12

Biztonsági együttműködési megállapodást írt alá a terrorizmus elleni harc jegyében hétfőn Abu-Dzabiban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ottani kollégájával, Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajannal.

Szijjártó Péter Abu-Dzabiban Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a szerződés szerint Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek a jövőben összehangolják akcióikat a terrorizmus elleni harcban, és kölcsönösen tájékoztatják egymást lépéseikről.

A miniszter kifejtette, hogy az Egyesült Arab Emírségek rendkívül fontos szereplő a közel-keleti térség stabilitásában, mivel területén számos terrorszervezet próbálja megvetni a lábát, és ha ez sikerül nekik, az komoly veszélyt jelenthet Európa biztonságára földrajzi fekvésénél fogva.

Szijjártó Péter kritikus fontosságúnak minősítette az arab ország szerepét a terrorszervezetek elleni küzdelemben, legyen szó akár az al-Kaidáról, vagy az Iszlám Államról. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország is elkötelezett a terrorizmus elleni harcban, ennek jegyében harcol kétszáz magyar katona az Iszlám Állam ellen Irakban, és ennek jegyében vesz részt Magyarország a NATO több műveletében is.

Szijjártó Péter elmondta, hogy megállapodást írt alá az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai akadémiája és a Magyar Külügyi Intézet közötti együttműködésről, amelynek keretében fiatal diplomatákat fogad kölcsönösen a két fél gyakorlati tapasztalatszerzés végett.

A kétoldalú gazdasági együttműködést a magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a kihasználatlan lehetőségek jellemzik, mindössze 210 millió dollárnyi a kétoldalú kereskedelmi forgalom, azonban a víz-, az élelmiszer-gazdálkodás és a gépipar terén számos lehetőség áll a magyar vállalatok előtt. Ezért 840 millió eurós hitelkeretet nyitott Magyarország az Eximbanknál a kétoldalú gazdasági együttműködés finanszírozására.

Szijjártó Péter Abu-Dzabiba, az Egyesült Arab Emírségek fővárosába Dubajból érkezett, ahol a Világgazdasági Fórum (WEF) Globális Jövő Tanácsa idei éves ülésén vett részt.
(MTI)

Galériánk

Szijjártó Péter Abu-Dzabiban Szijjártó Péter Abu-Dzabiban Szijjártó Péter Abu-Dzabiban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!