TV műsor

Szíria - Elfogták Németországban a szíriai katonai hírszerzés egy feltételezett tagját

Terrorizmus, 2020.06.22

Emberiesség elleni bűncselekmény gyanúja miatt elfogták és előzetes letartóztatásba helyezték Németországban a szíriai katonai hírszerzés egy feltételezett tagját - közölte hétfőn a szövetségi legfőbb ügyészség.

Az Alaa M. néven azonosított szíriai állampolgár orvos volt a katonai hírszerzés egy börtönében, és a gyanú szerint legkevesebb két esetben megkínzott egy fogvatartottat.

A szíriai rezsim 2011 végétől alkalmazott taktikája mindenfajta ellenzéki tevékenység brutális elfojtására épült. Ebben fontos szerepe volt a hírszerző szolgálatoknak, amelyek segítségével igyekeztek minél koraibb szakaszban feltárni és szétzilálni a formálódó ellenzéki mozgalmakat, és megfélemlíteni a lakosságot. Így országszerte vettek őrizetbe tényleges vagy állítólagos ellenzékieket, akiket bebörtönöztek, kínoztak, és sok esetben meg is öltek - fejtették ki a szövetségi legfőbb ügyészség közleményében.

A gyanúsított egy ilyen börtönben volt orvos Homsz városában 2011-ben, és szolgálatot teljesített a 2011. október 23-tól november 16-ig tartó időszakban is, amelyben a terhére rótt bűncselekmények megtörténtek.

A későbbi áldozatot azért vitték be, mert részt vett egy tüntetésen. Egyik kínvallatása után epilepsziás rohamot kapott, mire egy rabtársa kérésére kihívták hozzá a börtönorvos gyanúsítottat, aki vizsgálat és ellátás helyett rögtön ütlegelni kezdte egy műanyag csővel, és megrugdosta, amikor a földre zuhant. A rab állapota másnap jelentősen romlott, így társai kérésére az őrök ismét orvost hívtak. Megint a gyanúsított jelent meg, ezúttal a börtön egy másik orvosával. Segítség helyett immár ketten kezdték ütlegelni a rabot, egészen eszméletvesztésig. Az ájult rabot egy takaróba csavarva elvitték a cellából. Az eset után nem sokkal meghalt.

A közleményben hozzátették, hogy a gyanúsított 2015 nyarán eltávozott hazájából és beutazott Németországba. Megérkezése óta orvosként dolgozott. Hessen tartományban fogták el péntek este.

Alaa M. ügye a második eset Németországban, amely szíriai börtönökben történt emberiesség elleni bűncselekményekkel kapcsolatos. Az első ügy Anwar R. néven azonosított főszereplője már bíróság elé is került. A férfi az úgynevezett általános titokszolgálat magas beosztású munkatársa volt a hazájában dúló polgárháború kezdetének idején, 2011 áprilisától 2012 szeptemberéig. A főváros, Damaszkusz és térsége biztonságáért felelős egység nyomozati osztályát és a hozzá tartozó börtönt vezette, így ő határozta meg az intézmény munkarendjét, a "rendszerszerűen alkalmazott brutális kínzási módszerekkel" - áll a szövetségi legfőbb ügyészség egy tavalyi, Anwar R. elfogása után után kiadott közleményben.

Anwar R-t a többi között 58 rendbeli emberöléssel vádolták meg. Pere májusban kezdődött a koblenzi tartományi felsőbíróságon. Ez világszerte az első bírósági eljárás a szíriai polgárháborúban elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel összefüggésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!