Terrorizmus - A jobboldal tisztázni akarja, miért volt olasz tartózkodási engedélye a Franciaországban rendőrökre támadó algériainak

Terrorizmus, 2021.11.08

A jobboldali Liga és az Olasz Testvérek (FdI) párt is tisztázást sürgetett a belügyi szervektől, miután kiderült, hogy a Cannes-ban hétfőn késsel rendőrökre támadó algériai férfi olasz tartózkodási engedéllyel tartózkodott Európában.

Matteo Salvini, a Liga vezetője azonnali magyarázatot követelt a belügyminiszter Luciana Lamorgesétől annak tisztázására, miként lehetett olasz tartózkodási engedélye a férfinak. Salvini közösségi oldalán azt írta: még él az egy évvel ezelőtt Nizzában történt merénylet emléke, amelynek elkövetője Lampedusa szigetén kötött ki.

Az Olasz Testvérek (FdI) párt ugyancsak tisztázást sürgetett a belügyminisztertől.

A dél-franciaországi Cannes egyik rendőrőrse előtt késsel támadt rendőrökre egy férfi hétfőn, azt állítva, hogy a "próféta nevében" cselekszik. A támadóra a rendőrök rálőttek, életveszélyes állapotban kórházban szállították - közölte a rendőrség, amely nem zárta ki, hogy terrortámadás történt, de egyelőre nem erősítette meg. 

A rendőrség tájékoztatása szerint az elkövető egy 37 éves algériai állampolgár, aki legálisan tartózkodott Franciaországban. A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy olaszországi tartózkodási engedéllyel rendelkezik, 2020. februárban a nizzai repülőtéren lépett be Franciaországba.

Sajtóértesülések szerint az algériai férfi 2009-2010-ben érkezett meg Franciaországba, 2016-ban Olaszországba ment tovább, ahol tartózkodási engedélyben részesült. Annak birtokában 2020-ban tért vissza Nizzába.

Matteo Salvini nyilatkozatában a tavaly október végén Nizzában történt támadásra emlékeztetett, amikor a tunéziai Brahim Aoussaoui a város Miasszonyunk-bazilikájában három embert megölt, köztük a plébánosnak elvágta a torkát, egy másik nőt pedig lefejezett. Az elkövető néhány héttel korábban Lampedusára érkezett meg, két hétre egy karanténhajón helyezték el, majd utazásra is feljogosító ideiglenes olasz hatósági okmánnyal átlépett az olasz-francia határon.

Az Il Giornale napilap felidézte, hogy Olaszországon keresztül érkezett az algériai Khaled Baopuri, aki 2016 augusztusában Allah Akbar felkiáltással két rendőrnőt sebesített meg a belgiumi Charleroiban. Olaszországon keresztül jutott tovább Marseillesbe a tunéziai Ahmed Hanachi, aki 2017 októberében két nőt szúrt le. A szintén tunéziai Anis Amri, aki 2019 decemberében a berlini karácsonyi vásáron kamionnal hajtott keresztül, Olaszországb aérkezve jutott tovább.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!