TV műsor

Terrorizmus - Bundestag-elnök: maradandó trauma a német társadalomnak a 2016-os berlini terrortámadás

Terrorizmus, 2019.12.19

Maradandó megrázkódtatás a német társadalomnak a 2016-os berlini terrortámadás, mert megmutatta, hogy a szabadságra épülő demokrácia sérülékeny - jelentette ki a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke csütörtökön Berlinben, a törvényhozó testület ülésén, az iszlamista merénylet harmadik évfordulóján.

Wolfgang Schäuble kiemelte, hogy a 12 halálos áldozatot és csaknem 100 sebesültet követelő merénylet nemcsak a közvetlenül érintettekben, hanem az egész társadalomban mély sebeket okozott.

A támadás megmutatta, hogy "veszélyek fenyegetik nyitott társadalmunkat, és annak minden egyes tagját", és világossá tette, hogy a sokszínűséget megengedő "életformánk provokálja a szélsőségeseket". Ez az életforma "túlterheli" mindazokat, akik elutasítják a nyitottságot és a toleranciát, és arra ösztökéli őket, hogy vallásinak beállított, ideológiai motivációktól vagy pusztán a gyűlölettől elvakítva erőszakos bűncselekményeket kövessenek el - tette hozzá.

Ezzel a fenyegetéssel szemben "meg kell védenünk szabadságelvű rendünket" - hangsúlyozta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Mint mondta, az állam nem tud százszázalékos védelmet nyújtani polgárainak, de megtesz mindent, amit csak lehet. Ezt jelzi, hogy szövetségi és tartományi szinten is feltárták a terror elleni védelem rendszerének javításra szoruló pontjait, nyilvános vitát folytattak a tennivalókról, és végrehajtották a reformokat.

A hatékonyabb védelemhez a biztonsági szerveknek az állampolgárok támogatására is szükségük van, mindenekelőtt viszont a terrortámadás áldozatainak és a hozzátartozóknak van szükségük a társadalom részvétére és "jóvátehetetlen szenvedésük elismerésére" - mondta Wolfgang Schäuble. Kiemelte, hogy nem szabad megfeledkezni az áldozatokról, sérültekről és hozzátartozókról, és támogatni, segíteni kell őket.

A társadalom emberségességének mértékét jelzi, hogy mennyiben teljesíti ezt a kötelességet - figyelmeztetett a Bundestag elnöke.

Berlinben az utóbbi évtizedek legsúlyosabb németországi terrorcselekménye történt napra pontosan három éve, 2016. december 19-én. A főváros nyugati részének központjában álló Vilmos császár-emléktemplom körüli téren, a Breitscheid téren berendezett karácsonyi vásáron belehajtott a tömegbe egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy elrabolt kamionnal hajtotta végre a tömeges gázolást. A merénylet után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

Csütörtök este áldozatok, hozzátartozók és vezető politikusok részvételével megemlékezést tartottak a templomban, a karácsonyi vásárt pedig néhány percre felfüggesztették és lekapcsolták ünnepi kivilágítását.

Az esti sötétben több ezren hallgatták némán a templom harangját, amelyet röviddel 20 óra után - percre pontosan három évvel azután, hogy Anis Amri kamionja belecsapódott a tömegbe - a halálos áldozatok emléke előtt tisztelegve 12-szer kongattak meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!