Terrorizmus - Hollandia kiad egy Hamász-tagsággal gyanúsított rotterdami lakost Németországnak

Terrorizmus, 2024.02.20

Hollandia kiad egy Hamász-tagsággal gyanúsított férfit Németországnak, akit tavaly december közepén tartóztattak le Rotterdamban a német hatóságok kérésére - közölte kedden egy amszterdami bíróság.

Az 56 éves palesztin származású rotterdami lakost, Nazih R.-t egy németországi terrorizmusellenes nyomozás keretében vették őrizetbe.

A német rendőrség három másik férfit őrizetbe vett Berlinben a nyomozás folyamán. Állítólag mind a négy személy szoros kapcsolatban áll a Hamász palesztin szervezettel. A német hatóságok szerint az elfogott személyek közül hárman egy titkos lengyelországi raktárt kerestek, ahova korábban fegyvereket rejtettek. A fegyvereket Berlinbe vitték volna, hogy ott tartsák őket készenlétben zsidó intézmények ellen irányuló esetleges támadások céljából.

Az amszterdami bíróság úgy döntött, hogy a Rotterdamban letartóztatott férfit Németországban kell bíróság elé állítani, mivel az állítólagos bűncselekmények német és lengyel területen történtek. Németország beleegyezett abba, hogy amennyiben elítélik, a holland állampolgárságú gyanúsított hazájában töltheti le a rá kiszabott börtönbüntetést.

A férfi tagadja az ellene felhozott vádakat. Egy korábbi bírósági meghallgatáson vallomásában beszámolt arról, hogy 1994 óta Hollandiában él, és 2000 óta a palesztin ügy aktív szószólója.

A NOS holland napilap azt írta, hogy Rotterdamban jelenleg per folyik egy másik férfi ellen, aki állítólag több mint 6 millió eurót gyűjtött össze egy hollandiai alapítványon keresztül, és utalt át a Hamásznak. Nazih R. 2009-ig ennek az alapítványnak az igazgatója volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!