TV műsor

Több tucat ember, köztük kurdbarát politikusok után indult terrorellenes razzia Törökországban

Terrorizmus, 2021.03.19

Törökország legalább négy városában indult terrorellenes razzia, amelynek keretében több tucat embert, köztük kurdbarát politikusokat vett őrizetbe a rendőrség - jelentette pénteken az Evrensel török ellenzéki napilap internetes oldalán.

A rajtaütéseket két nappal azután hajtották végre, hogy terrorszervezethez fűződő kapcsolatokra hivatkozva egy államügyész eljárást kezdeményezett az alkotmánybíróságnál a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) bezárása céljából. A török vezetés a HDP-t évek óta annak a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a "politikai kirakataként" kezeli, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért. A 2016-os katonai puccskísérlet óta Ankara fokozottan lép fel a kurdbarát tömörülés ellen. A párt tagadja, hogy közvetlen kapcsolata volna a PKK-val.

Az Evrensel beszámolója szerint Isztambulban 15 ember után indult keresés azzal a gyanúval, hogy a "PKK nevében tevékenykednek". A hatóságok többségüket már előállították, köztük a HDP Kagithane kerületi szervezetének két társelnökét, Ayhan Yildizt és Behiye Demirt, valamint a Besiktas kerületi csoport egyik társelnökét, Remziye Bort.

Ankarában 12 párttagot, Kocaeliben pedig további 10 embert vettek őrizetbe, beleértve volt és jelenlegi HDP-seket. Adanában 15 ember után kutatnak, azzal a gyanúval, hogy a közösségi médiában fegyveres szervezetnek folytattak propagandatevékenységet.

Ezenfelül az újság azt is közölte, hogy Ankarában a legnagyobb török emberi jogi szervezet, a török Emberi Jogi Egyesület (IHD) vezetőjét, Özgür Türkdogant is előállították. Az IHD a Twitteren azt közölte, hogy a rendőri fellépés pontos okáról egyelőre nem rendelkeznek információval.

Az államügyész szerdán benyújtott vádirata szerint a kurdbarát párt tagjainak kijelentései, megnyilvánulásai az állam és a nemzet egységének megbontására, valamint a hatalom megdöntésére irányulnak.

A HDP az internetes oldalán reagált a lépésre. Pervin Buldan és Mithat Sancar társelnökök szerdán azt írták, hogy a kezdeményezés újabb puccs a demokrácia ellen. Mint fogalmaztak: a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) az igazságszolgáltatást "bunkósbotként" használja fel a politika formálására. Egyúttal leszögezték, hogy pártjuk továbbra is eltökélten küzd a demokratikus közéletért.

Csütörtökön Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos közös nyilatkozatában kijelentette, hogy a HDP bezárása az alapvető jogok terén visszalépést jelentene Törökországban. Aláhúztak: az ország második legnagyobb ellenzéki pártjának bezárása szavazók millióinak jogait sértené Törökországban. Megvalósulása aláásná a török hatóságok nyilatkozatainak hitelességét az uniós integráció érdekében vállalt reformok teljesítéséről - hívták fel a figyelmet.

Az Anadolu török állami hírügynökség pénteken azt jelentette, hogy az alkotmánybíróság jelentéstevőt nevezett ki a HDP bezárásának ügyében. A testületnek a vádirat benyújtásától számítva 15 nap áll rendelkezésére, hogy a jelentés fényében befogadja vagy elutasítsa a keresetet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!