Törökországban több mint száz embert őrizetbe vettek terrorszervezettel való kapcsolat gyanúja miatt

Terrorizmus, 2023.04.25

A török rendőrség őrizetbe vett 126 embert azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) - jelentette kedden az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a terrorellenes razzia központja a főként kurdok lakta, délkeleti Diyarbakir tartomány volt, de a rajtaütések további 20 tartományra is kiterjedtek.

A PKK 1984 óta fegyveres felkelést folytat a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért. Az évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.

A mostani rendőrségi művelet csak néhány héttel előzi meg a közelgő török elnök- és parlamenti választást, amelyet május 14-re írtak ki.

A török vezetés a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülést, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártját (HDP) évek óta a PKK "politikai kirakataként" kezeli. A HDP tagadja, hogy közvetlen kapcsolata volna a PKK-val.

A kurdbarát párt márciusban közölte: nem állítanak köztársaságielnök-jelöltet a május 14-i választásokra. A lépés a legfőbb ellenzéki jelöltet, Kemal Kilicdaroglut erősíti Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török elnökkel szemben.

Kilicdaroglu a legnagyobb ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!