TV műsor

Vádat emeltek két ember ellen Belgiumban a Thalys szuperexpresszen elkövetett támadás ügyében

Terrorizmus, 2017.10.31

Vádat emeltek két ember ellen a belga hatóságok az Amszterdam és Párizs között közlekedő Thalys szuperexpresszen 2015-ben elkövetett fegyveres támadással kapcsolatban - közölte kedden a szövetségi ügyészség.

A Le Soir című helyi napilap tájékoztatása szerint Mohamed B. és Youssef S. ellen terrorszervezetben való részvétel miatt emeltek vádat.

A két belga állampolgárságú férfit hétfőre virradó vették őrizetbe két másik emberrel együtt, utóbbiakat azonban a kihallgatásuk után szabadon bocsátották.

A hétfői rendőrségi akció során nem találtak fegyvereket vagy robbanóanyagot.

Az RTBF belga közszolgálati televízió korábban azt közölte, hogy Youssef S. a hatóságok gyanúja szerint segítette a merényletkísérlet elkövetőjét, a marokkói Ajjúb al-Kazzánit. Sirajt 2009-ben hatéves börtönbüntetésre ítélték, amiért Khalid el-Bakraouival, a Brüsszelben tavaly öngyilkos robbantásokat végrehajtó terrorkommandó egyik későbbi tagjával kiraboltak egy bankot.

2015. augusztus 21-én egy géppisztollyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezett, 26 éves marokkói iszlamista lövöldözni kezdett az Amszterdam és Párizs között közlekedő expresszvonaton Belgium területén, hárman megsebesültek. A férfit két szabadságos amerikai katona és egy diák dulakodás után ártalmatlanná tette.

Belgiumban a harminckét emberéletet követelő tavaly márciusi merényletek óta még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják a terrorkészültség szintjét, ami azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!