Voks 24 - A horvát kormányfő elégedett pártja eredményével

Választás 2024, 2024.06.10

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elégedett pártjának, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokon elért eredményével.

"Ez egy európai győzelem is, amit ma este elértünk, mert a politikai családunk, az Európai Néppárt (EPP) körülbelül 10 mandátummal többet kapott, a HDZ pedig ehhez kettőt tett hozzá" - mondta Plenkovic a HDZ eredményváró rendezvényén.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a részvételi arány nem olyan, mint amilyenre számítottak. "Nyilvánvalóan alábbhagyott a választási kedv a parlamenti választások után" - fogalmazott. A részvételi arány 21,34 százalékos volt, 2019-ben az EP-választáson szavazásra jogosult állampolgárok 30 százaléka járult az urnákhoz.

Megköszönte a "közösen elért" eredményeket, és azt mondta, folytatják a kormány és a parlament eddigi munkáját. "Támogatást nyújtunk európai politikai családunknak is, hogy Horvátország erős és fontos legyen, amint azt a kampányban is elmondtuk" - húzta alá.

Pedja Grbin, a szocialisták elnöke az eredmények közzététele után pártja eredményváró rendezvényén megköszönte azoknak, akik elmentek szavazni, és akik az SDP-re szavaztak.

"A választásokat jellemző alacsony részvételtől függetlenül ez fontos eredmény számunkra, mert megmutattuk, hogy az emberek, a polgárok és Horvátország mögöttünk állnak" - hangsúlyozta.

Mint mondta, az eredmények arra kötelezik őket, hogy egy polgári Horvátországot képviseljenek, és folytassák azt a munkát, amit nem csak az Európai Parlamentben, hanem a horvát parlamentben is végeznek, vagyis hogy a "horvát népért dolgozunk".

A HDZ 6 mandátumot szerzett - kettővel többet, mint 2019-ben - , az SDP pedig 4-et, ugyanannyit, mint öt évvel ezelőtt a Horvátországnak járó 12 képviselői helyből az Európai Parlamentben.

Egy-egy mandátuma lesz a szintén jobboldali, kisebbik koalíciós partner Haza Mozgalomnak (DP) és az ellenzéki Képesek Vagyunk Rá! (Mozemo!) baloldali-zöld szövetségnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!