Voks 24 - Az amerikai kontinensen 84 százalékos volt a részvétel az EP-választáson

Választás 2024, 2024.06.09

Az amerikai kontinensen 84 százalékos volt a részvétel az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adataiból.

Az EP-választáson az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt magyar idő szerint szombaton szavazhattak a külképviseleteken a magyarországi lakhellyel rendelkező, de a választás napján külföldön tartózkodó, a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok. A külképviseleteken való szavazás joga megillette azokat az uniós állampolgárokat is, akik kérték regisztrációjukat, hogy az EP-választáson magyar listára szavazhassanak.

Az amerikai földrész 22 külképviseletén 1293 választópolgárt vártak az urnákhoz, az NVI adatai szerint 1087-en meg is jelentek, vagyis 84 százalékos volt a részvétel. Volt öt külképviselet - Brazíliaváros, Sao Paulo (Brazília), Montevideo (Uruguay), Ottawa (Kanada) és Quito (Equador), ahol valamennyi, a külképviseleti névjegyzékben szereplő választópolgár elment szavazni, ők összesen 42-en voltak.

Öt külképviseleten 90 százalék feletti volt a részvétel: Bogotában (Kolumbia) a 22-ből 21, Buenos Airesben (Argentína) 19-ből 18, Ottawában (Kanada) 32-ből 30, Montrealban (Kanada) 60-ból 55, Havannában (Kuba) 10-ből 9 választó szavazott.

A legtöbb választópolgárt New Yorkban várták, 350-et, itt 287-en meg is jelentek. Volt további hat külképviselet, ahol 80 és 90 százalék közötti volt a részvétel: az Amerikai Egyesült Államokban Washington és Los Angeles, Kanadában Vancouver és Toronto, továbbá Panamaváros (Panama) és Lima (Peru).

Öt további külképviseleten 70-80 százalék közötti volt a részvétel: Mexikóvárosban (Mexikó), továbbá az Amerikai Egyesült Államokban San Francisco, Chicago, Miami, valamint Houston, itt volt egyébként a legalacsonyabb a részvétel az amerikai kontinensen, az 54 választóból 40 ment el szavazni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!