Voks 24 - Három országos nemzetiségi mandátumot adott ki az NVB

Választás 2024, 2024.06.26

Három megüresedett országos nemzetiségi mandátumot adott ki szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A roma országos nemzetiségi önkormányzati képviselők júniusi választásán a Cigány Közösségek Szövetsége által állított lista 1. helyén szerzett mandátumot Sztojka Attila, de arról lemondott.

Amennyiben az országos listán mandátumhoz jutott nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik, a mandátumot a listán eredetileg szereplő jelöltek közül a listát állító nemzetiségi szervezet által megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt kapja meg. A jelölőszervezet képviselője a rendelkezésre álló határidőn belül azt kérte az NVB-től, hogy a lemondott képviselő mandátumát a lista 72. helyén szereplő Zsigmond Károlynak adja ki. Mivel a bejelentés megfelelt a jogszabályi előírásoknak, az NVB kiadta a mandátumot Zsigmond Károlynak.

Ugyancsak a roma országos nemzetiségi önkormányzati képviselők júniusi választásán nyert mandátumot a Cigány Közösségek Szövetsége állított listáról a lista 26. helyén szereplő Bari Gergely, aki szintén lemondott mandátumáról. A jelölőszervezet azt kérte, a mandátumot a lista 61. helyén szereplő Horváth Elemérnének adja ki a bizottság, az NVB pedig - mivel a bejelentés megfelelt a jogszabályi előírásoknak - kiadta azt Horváth Elemérnének.

A Bolgár Országos Önkormányzatban 2019-ben szerzett mandátumot Bajcsev Encsev Péter a Magyarországi Bolgárok Egyesületének listájáról, de a képviselő ez év május 11-én elhunyt. Mivel a nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint a június 9-én megválasztott képviselők megbízatása csak október 1-jén kezdődik, a jelölőszervezet azt kérte, a képviselő mandátumát az NVB a lista 19. helyén szereplő Kjoszeva Szvetlának adja ki. Mivel a bejelentés megfelelt a jogszabályi előírásoknak, az NVB kiadta a mandátumot Kjoszeva Szvetlának.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriánál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!