Voks 24 - Ingyenes buszjáratokkal szállítja lakóhelyükre szavazni az erdélyi magyar egyetemi hallgatókat az OMDSZ

Választás 2024, 2024.06.06

Ingyenes buszjáratokkal szállítja lakóhelyükre szavazni vasárnap az erdélyi magyar egyetemi hallgatókat az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) és tagszervezetei - írta az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében az ifjúsági szervezet.

Az egyetemi központokból induló ingyenes buszjáratokkal az a céljuk, hogy azok az erdélyi magyar egyetemi hallgatók, akik a helyhatósági választásokon is élnének szavazati jogukkal, költségmentesen haza- és visszajussanak.

Romániában vasárnap európai parlamenti és helyhatósági választásokat is tartanak, de míg az EP-listára bármelyik szavazóhelyiségben, a helyi és megyei jelöltekre csak azon a településen voksolhatnak az állampolgárok, ahol az állandó lakcímük van.

Az OMDSZ ingyenes buszjáratai vasárnap reggel indulnak Kolozsvárról és Marosvásárhelyről Székelyudvarhely és Szatmárnémeti úticéllal, és este térnek vissza az egyetemi központokba. A Kolozsvárról induló járat marosvásárhelyi megállóval Székelyudvarhelyre, a marosvásárhelyi járat kolozsvári megállóval Szatmárnémetibe tart. A buszokon bárki helyet igényelhet, akinek aktív hallgatói jogviszonya van.

Hatos Attila, az OMDSZ elnöke szerint a kezdeményezés elsősorban azokat a fiatalokat célozza, akik tanulmányaik befejeztével haza akarnak költözni szülővárosukba, így szavazatukkal befolyásolhatják a település jövőjét.

"Ne legyen mindegy a helyi közösségek alakulásának módja, tegyünk mi is azért, hogy a számunkra legkedvezőbb kimenetellel végződjenek a választások!" - áll az OMDSZ felhívásában.

A közlemény szerint Romániában a 18-34 év közötti szavazópolgárok a második legnépesebb választói kategória több mint 4 millió taggal.

Az ingyenes buszjáratokra az OMDSZ közösségi felületein közzétett linken lehet jelentkezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!