Voks 24 - Karácsony Gergely: fejlődő várost akarunk építeni a budapestiekkel

Választás 2024, 2024.06.09

Fejlődő várost akarunk építeni közösen a budapestiekkel, erről szól a mostani önkormányzati választás Budapesten - nyilatkozta Karácsony Gergely, a második ciklusára készülő főpolgármester újságíróknak vasárnap, miután leadta voksait az európai parlamenti és önkormányzati választáson a főváros II. kerületében.

Voks 24 - Karácsony Gergely leadta szavazatát Karácsony Gergely, aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje azt mondta: a mostani választás nagyon fontos pillanat Budapest történelmében, mert amit a hatalom a propaganda, lejáratás, titkosszolgálat, megfigyelés, ravasz politikai cselek formájában bevetett annak érdekében, hogy félrevezessék a budapestieket, megmutatta a saját gyengeségét is.

Ha ez a hatalom erős lenne, akkor nem kellene neki trójai falovat keresni ahhoz, hogy visszajöjjön a városvezetésbe, nem hazugsággal és félrevezetéssel próbálkoznának, hanem például programmal - hangoztatta Karácsony Gergely, aki szerint a hatalomnak nincsen üzenete a budapestiek számára, csak hadüzenete.

"Márpedig mi nem hadakozni akarunk, hanem egy fejlődő várost építeni közösen, a budapestiekkel" - fogalmazott a politikus, majd hozzátette: erről szól ma ez a szavazás.

Karácsony Gergely arra kérte azokat, akik támogatják a programját, hogy szavazzanak a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP fővárosi listájára.

"Bár megvan a programom, a csapatom, megvannak az európai uniós források ahhoz, hogy a város fejlődjön, de egyvalami hiányzik még: egy olyan támogató közgyűlési többség, amellyel ezt a programot végre tudom hajtani" - fogalmazott.

Karácsony Gergely azt mondta: úgy tűnik, hogy a budapestiek nagyon aktívak lesznek ezen a választáson, hiszen a korábbi évekhez képest sokkal többen szavaztak már az első órákban. Valószínűleg nagyon sokakat mozgósított a Fidesz trükkjének a lelepleződése - tette hozzá.

Karácsony Gergely megjegyezte, Vitézy Dávidra, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltjére mindig úgy tekintett, mint a Fidesz jelöltjére, és kiderült, hogy igaza is volt.

Azt mondta, világossá vált a választás: az emberek hatalmát akarjuk-e képviselni, Budapest szabadságát, egy szolidáris európai várost, vagy pedig a hatalom választ magának főpolgármestert.

"Ezekben a percekben Kubatov Gábor és Rogán Antal azért mozgatja a hatalmi gépezetet, hogy egy nekik kedvező főpolgármester-jelöltet ültessenek a főpolgármesteri székbe" - tette hozzá.

Karácsony Gergely szólt arról, az elmúlt öt év nehéz volt Budapest számára a koronavírus-járvány, az energiakrízis miatt és meg kellett védeni a város értékeit "a magyar történelem talán" leginkább Budapest-ellenes kormányzati politikájával szemben.

Azt mondta, túl vagyunk a nehezén, és arra kérte a fővárosiakat: Budapest fejlődése érdekében, zöldítése, szolidárisabbá tételében legyenek partnerek, és támogassák azt a politikát, amely megőrzi Budapestet szabadnak, sokszínűnek, elfogadónak, és az értékei mellett mindig kiálló városnak.

Karácsony Gergely, aki a családjával érkezett a szavazókörhöz, újságírói kérdésekre válaszolva arról beszélt: minden párttal együtt tud működni, amely Budapest érdekében fogalmazza meg a javaslatait.

"Nem nekem lesz többségem, hanem a budapestieknek, nekem pedig az a dolgom, hogy ezt a többséget nap mint nap létrehozzam a város működőképességének érdekében" - fogalmazott, megjegyezve: nem gondolja, hogy ez olyan nagy probléma lesz.

Karácsony Gergely kijelentette: "nagyon jó vagyok az okos kompromisszumok megtalálásában, és ezt a készségemet fogom gyakorolni".

Közölte, nem tud együttműködni a Fidesszel és a Mi Hazánk Mozgalommal, mivel nincsenek közös ügyeik. Velük kapcsolatban azt tudja vállalni, hogy a demokrata városvezetés a mindenkori ellenzék jogait biztosítani fogja - mondta Karácsony Gergely, majd kijelentette: mindenki más szóbajön potenciális partnerként, ugyanakkor Vitézy Dáviddal és az LMP-vel ez már nehezebbé vált, hiszen "betagozódtak abba a rendszerbe, amely ezt a várost tönkre akarta tenni".

Elmondta, arra számít, hogy megnyeri a választást, és a 2019-es eredményhez képest nagyobb arányban.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Voks 24 - Karácsony Gergely leadta szavazatát Voks 24 - Karácsony Gergely leadta szavazatát Voks 24 - Karácsony Gergely leadta szavazatát
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!