Voks 24 - Mandátumhoz jutás a kisebb településeken - HÁTTÉR

Választás 2024, 2024.06.09

A tízezer vagy ennél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják meg a képviselő-testület tagjait, a választóknak annyi szavazatuk van, ahány tagú lesz a testület, amennyiben az utolsó bejutó helyen szavazategyenlőség alakul ki, akkor sorsolással döntenek a mandátumról.

A tízezer vagy ennél kevesebb lakosú település az önkormányzati választáson egy választókerületet alkot, amelyben a képviselők száma 100 lakosig kettő, 1000 lakosig négy, 5 ezer lakosig hat, 10 ezer lakosig pedig nyolc.

Az egyéni listás szavazólapon valamennyi jelölt szerepel (a választási bizottság által kisorsolt sorrendben), aki összegyűjtötte a meghatározott számú érvényes ajánlást.

A szavazólapon a választópolgár akár egy, akár több, de legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum a településen kiosztható. A választóknak tehát több, egymással egyenrangú szavazatuk van.

Az egyéni listán képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták. Az utolsó helyen lévő szavazategyenlőség esetén sorsolással döntik el, hogy ki szerez mandátumot az egyenlő számú szavazatot elérő jelöltek közül.

Előfordulhat, hogy az egyéni listás jelölt polgármesterként is indult a településen, és ha az egyéni lista jelöltjét megválasztották polgármesternek, az egyéni listáról törölni kell, és helyébe a következő legtöbb szavazatot elérő jelölt lép.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!