Voks 24 - Megállapította a roma országos nemzetiségi választás eredményét az NVB

Választás 2024, 2024.06.20

Megállapította a június 9-i roma országos nemzetiségi választás eredményét csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A nemzetiségi választópolgárok június 9-én egyszerre választották meg a települési, megyei és országos önkormányzatok tagjait. A települési választáson képviselőjelöltekre szavazhattak, a területi és országos választáson pedig nemzetiségi szervezetek által állított listákra.

A települési választások eredményét a helyi választási bizottságok állapították meg. A területi választás eredményét a területi választási bizottság állapította meg a helyi választási bizottságoktól beérkezett jegyzőkönyvek és a szállítóborítékban érkezett szavazatok összeszámlálása után. A területi választási bizottságok az egyes nemzetiségek esetében az országos választás területi eredményéről is kiállították a jegyzőkönyveket.

Az NVB hétfőn már megállapította 12 országos nemzetiség választásának eredményét, a határozatok csütörtökön jogerőssé váltak, a megválasztott képviselők a jövő héten kedden és szerdán vehetik át megbízólevelüket.

Csütörtökön a roma nemzetiség országos választásának eredményét is megállapította az NVB. Az országos listát állító nemzetiségi szervezetek a rájuk leadott szavazatok arányában szereztek mandátumot. Nem szerezhetett mandátumot az a lista, amely a leadott az érvényes szavazatok legalább öt százalékát - közös lista esetén legalább tíz százalékát, kettőnél több nemzetiségi szervezet által állított közös lista esetén legalább tizenöt százalékát - nem érte el.

Az NVB csütörtöki határozatában megállapította az egyes listák által szerzett mandátumok számát. Eszerint az Országos Roma Önkormányzatban a Cigány Közösségek Szövetsége 35 mandátumot szerzett, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete pedig 12-t.

A határozat nem jogerős, ellene három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriánál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!