Voks 24 - Orbán Viktor: iszonyú erősek vagyunk és meg fogjuk nyerni a választást (2. rész)

Választás 2024, 2024.06.05

    Mark Rutte holland miniszterelnök NATO-főtitkári jelöltségéről Orbán Viktor azt mondta: Magyarország a saját jelöltet állító Romániát támogatja.

Közölte azt is: Magyarországnak egyrészt egy becsületbeli ügyben van igénye a holland miniszterelnökkel szemben, aki korábban a magyarok EU-ból kizárásáról és Magyarország letérdeltetéséről beszélt, úgy fogalmazva, ahogy utoljára a német megszállók és Sztálinék tették.

"Ezzel a helyzettel neki kell kezdenie valamit, ő kéri Magyarország bizalmát egy ilyen pozícióhoz, ezért elvárható, hogy álljon elő, és mondjon valamit erről" - jegyezte meg.

A másik ügy pedig egy katonapolitikai igény: a leendő főtitkárral Magyarország szeretne kötni egy megállapodást arról, hogy nem fog részt venni a NATO oroszokkal szembeni ukrajnai hadműveleteiben akkor sem, ha NATO-tag. Ez a magyar miniszterelnök szerint jogilag most is megvan, de elvárják, hogy ezt "egy politikailag elfogadott, szalonképes pozíciónak nyilvánítsák".

A magyar-kínai kapcsolatokról szólva kitért arra: Magyarország egyszerre kíván barátja lenni egymással egyébként konfliktusban álló szereplőknek is, egyszerre szeretne jó kapcsolatot ápolni az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával is.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kínaiak nem az oroszokat váltják ki. Jelezte: az uniós szankciókkal nem érintett területeken fokozni akarja az együttműködést az oroszokkal.

"Mi ezt nem sunyiban tesszük, mint néhány nyugat-európai ország" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ha egy kooperációnak megvannak a nemzeti érdekbeli alapjai, akkor az vállalható, és ő vállalja is.

A kormányfő a Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatban azt mondta: személyesen nem beszélt még a szlovák miniszterelnökkel, csak az embereivel, de Robert Ficóval egyébként sem könnyű telefonon egyeztetni, mert Európa egyik legóvatosabb embere, akinek még saját telefonja sincs.

Ugyanakkor jelezte: a szlovák kormányfő kollégáival és családjával kapcsolatban vannak, keresi a lehetőségét, hogy meglátogassa, mert fontosnak érzi, hogy személyes tiszteletén és a bajtársiasságon túl kifejezze "a magyar nép jókívánságait is".

Különlegesnek nevezte kapcsolatát Robert Ficóval, akit úgy jellemzett, hogy "magyarellenes politikusból szuverenista" lett.

Orbán Viktor szerint kétségkívül van olyan veszély, hogy Magyarországon is előfordulhat ilyen merénylet. Az ezzel kapcsolatos internetes hozzászólásokra utalva úgy vélekedett: át kell gondolni, hogy ezen a területen is világos szabályokat állítsanak fel, mert ellenkező esetben "az egyedi támadásból napi gyakorlat lehet".

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: a budapestiek többségéhez hasonlóan ő is "csak rosszakat" tud mondani a főpolgármester teljesítményéről. Karácsony Gergelyt azokhoz a futballistákhoz hasonlította, akik "mellérúgják a tizenegyest, és utána azt mondják, a cipő vagy a fű tehet róla". Szerinte a fővárosban is a kormánypártok jelentik a legnagyobb politikai erőt, és Szentkirályi Alexandra személyében megtalálták hosszú távra is a Fidesz budapesti vezetőjét.

A kormányfő elismerte: bár értek el eredményeket a demográfiai mutatókban, most elakadtak ebben. Ugyanakkor azt is jelezte: nem tesz egyenlőségjelet a demográfiai politika és a családpolitika közé, mert a családpolitika sikeressége nem a demográfiai mutatókkal mérhető.

Kijelentette: a kormány nem akar "migránsalapú demográfiai politikát folytatni", hanem "a nemzeti, keresztény kultúrkörünkön belül" akarja megoldani ezt a kérdést.

Szerinte ezen a téren nem a folyamatos javulás a várható tendencia, hanem az impulzusszerű javulás, és sokan dolgoznak azon, hogy az adópolitikától az otthonteremtésig a kormány adni tudjon egy újabb, nagyarányú, demográfiai motivációjú lendületet a magyar gazdaságnak.

Viszont arra is figyelmeztetett Orbán Viktor: ha van háború, akkor a GDP három százalékát kell biztonságra fordítani, ha nincs, akkor csak kettőt, és a bajok jó részét megoldaná, ha a kettő közötti különbséget a családokra tudnák fordítani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!