Voks 24 - Rétvári Bence: a kormány az elmúlt években 88 milliárdot biztosított a budapesti egészségügyi fejlesztésekre

Választás 2024, 2024.06.06

A kormány az elmúlt években kiemelten támogatta a budapesti egészségügyi fejlesztéseket: az Egészséges Budapest Program keretében 88 milliárd forintnyi támogatást biztosított a fővárosnak és a kerületi önkormányzatoknak ahhoz, hogy javítani tudják az egészségügyi ellátás színvonalát - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Rétvári Bence az elkészült újbudai gyermekegészségügyi központnál Király Nórával, a Fidesz-KDNP XI. kerületi polgármesterjelöljével tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány 88 milliárdot biztosított a budapestiek egészségének a védelmére, és 11 országos intézetben, 13 kórházban és 32 szakrendelőben történt fejlesztés a forrásból.

A kormány nemcsak az épületek felújításához járult hozzá, hanem a korszerű felszereltséghez is, 34 milliárd forintot biztosított arra, hogy Budapesten a legkorszerűbb orvosi berendezések legyenek - közölte.

Az államtitkár kiemelte: a kormány külön figyelmet fordított arra, hogy tovább javuljon a CT- és MR-ellátottság: öt CT- és négy MR-berendezés állt a betegek szolgálatába az elmúlt években.

Továbbá a kormányzat többletfinanszírozást adott arra, hogy Budapesten teljes mértékben leszorítsák a várólistákat a CT és MR tekintetében. Erre a célra több mint 2,7 milliárd forintot költöttek - mondta.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a kormány az elmúlt években a fővárosi és a kerületi egészségügyi fejlesztésekhez abban az ütemben biztosította a forrásokat, ahogy ezt a főváros igényelte. Ugyanakkor ez a másik oldalról nem mondható el, hiszen a főváros nem haladt abban az ütemben, mint amit önmaga vállalt, így Budapest "nagyon nagy léptékű" késésben van a saját maga által vállalt ütemezéshez képest is - mondta.

Az államtitkár közölte, mindezek miatt a kormánynak új határozatot kellett hoznia, a 2020-2021-ben nyújtott támogatásoknak a felhasználási és elszámolási határidejét 2024. december 31-ig meg kellett hosszabbítani.

"Budapest csetlő-botló főpolgármestere még ezeket a forrásokat sem tudta felhasználni, folyamatosan csúszott, késedelembe esett, újabb és újabb halasztásokat kért" - fogalmazott.

Rétvári Bence az újbudai gyermekegészségügyi központról szólva elmondta: a kormány több mint négymilliárd forint forrást biztosított a rendelő kialakításához. A kormány a rendelőn belüli és azon kívüli kerületi fejlesztésekhez is hozzájárult - jegyezte meg.

Kifejtette: a kormány 2017-ben 1,9 milliárd forintot, 2021-ben 1,4 milliárdot, 2023-ban 710 milliót biztosított a rendelő kialakításához, továbbá berendezésekre, orvosi eszközökre 360 milliós támogatást adtak.

Király Nóra kiemelte: az újbudai gyermekegészségügyi központ hosszú évek munkájának a gyümölcse. Még 2014-ben, egészségügyért felelős alpolgármestersége idején született meg az igény arra, hogy legyen a kerületben egy hatékony, minden igényt kielégítő gyermekorvosi rendelő.

A megvalósítás 2017-ben el is kezdődhetett - mondta Király Nóra, majd úgy folytatta: az önkormányzat élén 2019-ben változás történt, és ekkor "kicsit megtorpant az építkezés".

"Gyurcsány Ferenc embere, László Imre polgármester a kormányzattal folyamatosan háborúban áll", és az elmúlt öt év kevésbé szólt az építkezésről - fogalmazott.

Király Nóra arról beszélt, hosszú évek csúszásával a DK-s vezetés három nappal az önkormányzati választások előtt, csütörtökön egy kampányeseményként átadja a gyermekegészségügyi központot. A rendelő kész van, de a működési engedélyt még nem kapta meg - jegyezte meg.

Király Nóra kijelentette: a család és a gyermekek a legfontosabbak, az ő boldogulásukért mindent meg kell tenni, és ennek ékes példája az egészségügyi centrum.

Olyan vezetésre van szükség Újbudán, amely előre viszi a kerületet, és minél több forrást, valamint beruházást hoz a városrészbe - hangoztatta.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!