Voks 24 - Róna Péter: újra vehessen részt Magyarország az uniós képzési és kutatási programokban!

Választás 2024, 2024.06.09

Magyarország Erasmus- és Horizont-programban való részvételének azonnali visszaállításáért, az önkormányzatok közvetlen uniós forrásokhoz jutásáért, a bérfelzárkózásért, valamint a vízgazdálkodási gondok megoldásáért végzett tevékenységet sorolta legfontosabb feladatai közé az Európai Parlamentbe jutása esetén a Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője Kisasszondon vasárnap.

Róna Péter - miután családtagjaival együtt szavazott az európai parlamenti és önkormányzati választásokon - újságíróknak azt mondta: nem érdekes, hogy mi az Erasmus- és a Horizont-programmal összefüggő vita érdemi tartalma, a jelenlegi helyzet mindenféleképpen igazságtalan a magyar diákok és kutatók számára, nem jó Magyarországnak, nem jó Európának sem.

Megpróbálna olyan határozatot előterjeszteni az Európai Parlamentben, amelyben felszólítják az Európai Bizottságot a programok visszaállítására - tette hozzá.

Róna Péter az önkormányzatok közvetlen uniós támogatáshoz jutásáról hangoztatta: ez a lehetőség alkalmas azon nagyon fontos cél elérésére, hogy az Európai Unió és állampolgárai közelebb kerüljenek egymáshoz.

A Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője szólt arról is, hogy a bérfelzárkózás irányában sok törekvés van az Európai Parlamenten belül, ő ezekhez csatlakozni kíván, a klímaváltozással járó és az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető szárazság és vízgazdálkodási gondok kezelésére egy nagyszabású uniós keret létrehozását javasolná, ebből finanszírozható víztározók, csatornák, öntözőrendszerek kialakítása.

"Meglepetés lenne, ha bejutnék, de vannak meglepetések az életben, majd meglátjuk" - mondta arra a kérdésre, hogy milyen eredményt vár az európai parlamenti választáson.

Hozzátette, ha bejutna, az Európai Néppárt soraiban foglalna helyet, mert a Jobbik még az ő listavezetői bejelentése előtt felvételt nyert az Európai Keresztények Politikai Mozgalmába.

Róna Péter a választási kampányról azt mondta, az "nagymértékben félrecsúszott" abban az értelemben, hogy inkább az Orbán-kormány leváltásáról, belföldi és nem az Európai Unióra vonatkozó kérdésekről szólt.

Azokat a témákat, amelyek Magyarország számára nagyon fontosak az Európai Parlamentben, nagyon nehéz volt előadni és kibontani - jegyezte meg a Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!