Voks 24 - Személyesen pénteken 10 óráig lehet mozgóurnát kérni a helyi választási irodáktól

Választás 2024, 2024.06.06

A választópolgárok pénteken 10 óráig kérhetnek személyesen mozgóurnát a helyi választási irodától a vasárnapi voksolás előtt.

Azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt a választás napján nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe, mozgóurnát igényelhetnek, de pusztán kényelmi ok miatt vagy munkavégzésre hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni. A mozgóurna igényléséhez a választópolgárnak kérelmet kell benyújtania.

A kérelmet személyesen pénteken 10 óráig lehet benyújtani a helyi választási irodához, ezt követően online, ügyfélkapus azonosítással június 9-én, vasárnap 12 óráig van lehetőség a kérelem benyújtására.

Kézbesítési meghatalmazott útján szintén pénteken 10 óráig lehet a helyi választási irodához benyújtani a kérelmet, valamint a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz. Kézbesítővel történő igénylés esetén a szavazás napján, vasárnap délig lehet benyújtani a kérelmet a szavazatszámláló bizottsághoz.

A már benyújtott mozgóurna iránti kérelem pénteken 10 óráig vonható vissza.

A szavazatszámláló bizottságok csak ahhoz viszik ki a mozgóurnát, aki kérte, és mozgóurnával csak az szavazhat, aki szerepel a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében. Így hiába igényel például valaki mozgóurnát, ha kiviszik hozzá, a családtagjai, szomszédai nem szavazhatnak ilyen módon, hacsak korábban nem jelezték ők is, hogy így akarnak szavazni.

A jelöltek, jelölőszervezetek nem kérhetik a választópolgárok helyett a mozgóurnás szavazását és nem is szervezhetik meg nekik azt.

A választópolgároknak óvatosnak kell lenniük, ha azzal hívják fel őket, hogy maradjanak otthon, mert kimegy hozzájuk a mozgóurna, ha ők ezt személyesen vagy meghatalmazott útján a hivatalos módon nem kérték. A választási irodák és a szavazatszámláló bizottságok ugyanis senkit nem vehetnek fel kérelem nélkül a mozgóurnával szavazók névjegyzékébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!