Voks 24 - Szijjártó Péter: soha ennyi külföldi helyszínen nem szavazhattak még a magyarok EP-választáson

Választás 2024, 2024.06.04

Megnyílt Magyarország tiszteletbeli konzulátusa Monacóban, így a június 9-ei európai parlamenti (EP-) választáson már 147 külföldi helyszínen szavazhatnak a magyarok, ami a legmagasabb szám valaha - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a városállamban.

A tárcavezető a magyar tiszteletbeli konzulátus hivatalos megnyitóján arról számolt be, hogy a mostani látogatásra rendkívül nehéz időszakban került sor, amikor Európa már körülbelül két és fél éve a háború árnyékában él, és hazánk a szomszédságban különösen súlyosan szembesül ennek negatív hatásaival.

Aláhúzta: ezért ha valamikor, akkor most kell megerősíteni a békeerőfeszítéseket, különös tekintettel arra, hogy mára bebizonyosodott, hogy a csatatéren nincs megoldás, a rendezés csak diplomáciai úton képzelhető el.

Majd arra figyelmeztetett, hogy ennek ellenére újabb és újabb veszélyes ötletek kerülnek elő, amelyek az eszkaláció veszélyével járnak, ezért épp itt az ideje ennek megálljt parancsolni.

"Most közeledik is egy olyan nap Európában, amikor ezt a vészféket az európai emberek meghúzhatják, hiszen most vasárnap, június 9-e talán a legfontosabb nap lesz Európa legújabb kori történelmében" - szögezte le.

"És június 9-én az emberek döntést hozhatnak, hogy Európa a béke kontinense legyen-e az elkövetkező időszakban, vagy Európát elborítsa a háború" - tette hozzá.

Arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy vegyenek részt minél többen a választáson, s álljanak ki minél nagyobb számban a béke mellett, amire tájékoztatása szerint külföldön is lehetőségük lesz.

"Világszerte összesen 21 058 honfitársunk regisztrált a külképviseleteken történő szavazásra, és ők 99 ország 147 helyszínén szavazhatnak majd az európai parlamenti választáson. Ez a legtöbb helyszín, amin valaha európai parlamenti választáson külföldön tartózkodó magyar állampolgárok szavazhattak" - mondta.

"Szeretnénk ugyanis, hogy minden magyar, aki külföldön van, tudjon szavazni, hozzájárulhasson a béke ügyéhez és ahhoz, hogy Magyarország kívül tudjon maradni ezen a háborún" - húzta alá, hangsúlyozva, hogy világszerte ezer külügyminisztériumi dolgozó biztosítja majd a szavazás megfelelő lebonyolítását.

"Az Egyesült Államokban már június 8-ánelkezdhetik a szavazást az ott élők, a világ más pontjain június 9-én reggel hattól este hétig helyi, illetve közép-európai idő szerint várjuk a szavazókat" - tudatta.

Szijjártó Péter beszédében kiemelte, hogy a mostani az első magyar külügyminiszteri vizit Monacóban, és a tiszteletbeli konzulátus megnyitása is nagyon időszerű volt, már csak amiatt is, mert Magyarország hamarosan átveszi az Európai Unió soros elnökségét.

Úgy vélekedett, hogy az EU jelenleg a hanyatlás állapotában van, ezért új lendületre, frissességre lenne szüksége a közösségnek, amihez lényeges lenne a kapcsolatok szorosabbra fonása Monacóval is.

"Tiszteletben tartjuk és meg is értjük, hogy Monaco most a jelen formájában nem szeretne társulási megállapodást kötni az Európai Unióval, megértjük a monacóiak szuverenitás iránti ragaszkodását, azért értjük meg, mert mi, magyarok ugyanilyenek vagyunk, ragaszkodunk a szuverenitásunkhoz, a hagyományainkhoz, a kultúránkhoz, a történelmünkhöz, a vallásunkhoz" - sorolta.

"De annak ellenére, hogy most még egyelőre nem lesz társulási megállapodás, mi azt szeretnénk, hogy minél szorosabb gazdasági, kereskedelmi, környezetvédelmi, illetve turisztikai együttműködés legyen Magyarország és Monaco, az Európai Unió és Monaco között" - fűzte hozzá.

A miniszter arra is kitért, hogy egyre nő a városállamba utazó magyarok száma, tavaly már több 1200-an látogattak ide, amit segít, hogy nyáron heti öt járat közlekedik Budapest és Nizza között.

"Úgyhogy nekünk fontos célunk, hogy ez az együttműködés kölcsönös tiszteletre, kölcsönös érdekekre alapuljon" - szögezte le.

"Nekünk, magyaroknak fontos célunk az, hogy Európa minden államában, nem az Európai Unió, hanem az európai kontinens minden államában legyen képviseletünk, ugyanis ha van képviseletünk, akkor tud javulni a gazdasági együttműködés, akkor tudjuk fokozni a Magyarország iránti érdeklődést" - mondta.

"Mivel egyre több magyar jön ide, ügyes-bajos ügyek is előfordulnak, konzuli és közigazgatási kérdések, abban is segíteni kell. Úgyhogy a mai napon megnyitottuk az új konzulátusunkat, hogy méltóképpen jeleníthessük meg Magyarországot, és megfelelően tudjuk segíteni az ide látogató magyarokat szükség szerint" - összegzett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!