Voks 24 - Winkler Gyula: arra szavaztam, hogy több legyen az uniós alap és kevesebb a bürokrácia az Európai Unióban

Választás 2024, 2024.06.09

Arra szavaztam, hogy több legyen az európai uniós alap és kevesebb a bürokrácia az Európai Unióban - mondta Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-listájának vezetője miután a dél-erdélyi Vajdahunyadon leadta szavazatát vasárnap a romániai helyhatósági és EP-választásokon.

Voks 24 - Winkler Gyula leadta szavazatát Az újrázni készülő EP-képviselő kijelentette: változásra van szükség az EU-ban, elsősorban az Európai Bizottság szintjén, az uniós intézményeknek az emberek szolgálatában kell állnia, nem pedig az ideológiák szolgálatában.

Winkler Gyula közölte: arra is szavazott, hogy a közeljövőben el lehessen fogadtatni egy szabályozást az európai őshonos kisebbségek jogaira vonatkozóan. "Azt akarjuk, hogy a mi közösségünk is támogatást élvezzen, azt akarjuk, hogy az Európai Unió védje az őshonos kisebbségeket és a mi jogaink szentesítve legyenek" - mondta, hozzátéve, hogy a fejlődés, felzárkózás folytatására is szükség van.

Aláhúzta: azzal a reménnyel szavazott, hogy az erdélyi magyarságnak erős hangja legyen az Európai Parlamentben, valamint erős jelenléte a romániai önkormányzatokban. "Azt akarjuk, hogy legyen magyar jövő itthon, a szórványban is" - mondta a Hunyad megyei politikus. Kérte a romániai szavazópolgárokat, éljenek szavazati jogukkal, különben mások fognak dönteni helyettük.

Az RMDSZ EP-listáján az erdélyi magyar politikai alakulatok közötti összefogás révén az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és a Magyar Polgári Erő (MPE) által javasolt politikusok is szerepelnek.

Romániának 33 helye lesz az európai uniós képviselőtestületben, az RMDSZ-nek eddig két képviselője volt az EP-ben.
(MTI)

Galériánk

Voks 24 - Winkler Gyula leadta szavazatát Voks 24 - Winkler Gyula leadta szavazatát Voks 24 - Winkler Gyula leadta szavazatát
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!