Voks24 - Kelemen Hunor: arra szavaztam, hogy legyen erős hangunk Európában és erőnk a helyi közösségekben

Választás 2024, 2024.06.09

Arra szavaztam, hogy legyen erős hangunk Európában és erőnk a helyi közösségekben - nyilatkozta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, miután a Hargita megyei Csíkkarcfalván leadta szavazatát a vasárnap zajló romániai helyhatósági és EP-választásokon.

Kelemen Hunor elmondta: fontos, hogy az erdélyi magyaroknak "erős hangja legyen" az Európai Parlamentben, mivel ott is születnek olyan döntések, amelyek az erdélyi magyar közösség életét befolyásolják. "Nekünk tovább kell építenünk az utat, harcolnunk kell az európai őshonos kisebbségek jogaiért" - mutatott rá.

A Romániában szintén vasárnap zajló helyhatósági választásokra utalva kijelentette: az is nagyon fontos, hogy az RMDSZ-nek legyen ereje a helyi közösségekben, hiszen ott születnek azok a döntések, amelyek azonnal hatással vannak az erdélyi magyarok életére, így nem mindegy, hogy ezeket a közösségeket ki vezeti.

"Magas részvételre számítunk, szükség lesz félmillió szavazatra. Arra biztatok mindenkit, hogy menjen szavazni, ne hagyja ki a lehetőséget, hogy egyrészt megmutassuk a közösségünk erejét, másrészt beleszóljunk a dolgok alakulásába" - mondta az RMDSZ elnöke.

Romániában vasárnap több mint 18 millió szavazásra jogosult polgárt várnak az urnák elé az ország csaknem 19 ezer szavazóhelyiségébe, hogy megválasszák az önkormányzati tisztségviselőket, és döntsenek arról, kire bízzák európai parlamenti (EP-) képviseletüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!