Volvo V60 Plug In Hybrid és az optimalizálás

Autók, 2020.11.19

A Volvo V60 Plug In Hybridben az alap motor egy 2.4D dízel, ami 215 lóerő teljesítményre képes. Viszont ehhez még hozzájön az elektromos kisegítő hajtás is.

Ecotuning Az autóban SAVE mód és POWER mód is található, ezek a teljesítményre is hatást gyakorolnak. A hybrid rendszerek egyik velejárója, hogy lehetetlenség teljes mértékben lekapcsolni, az alsó fordulatszám tartományokban mindig rásegít.

Üzemmódok

A Volvo V60 Plug In Hybridben a SAVE mód esetében az autó csak minimálisan engedi az elektromos motornak a rásegítést, azaz ebben az üzemmódban van az elektromos motor a legjobban kímélve.

POWER mód esetében működik az elektromos és a dízelmotor is, azaz a teljes hybrid rendszer működésben van, ami azt jelenti, hogy ebben az üzemmódban a teljes rendelkezésre álló teljesítményt ki lehet használni.

Különbségek az üzemmódokban 

Az elektromos motor rásegítésének mértékét teljesítménymérő paddal lehet mérni, azonban ahogy fentebb már említésre került, az elektromos motor minden esetben kicsit hozzájárul a teljesítményhez. A teljesítménymérő fékpadon történt mérés alapján ki lehet jelenteni, hogy a POWER módban az elektromos rendszer jelentősen hozzájárul a teljesítményhez. A mérés alapján a rásegítés mértéke 68 lóerő és 172 Nm volt, ezek pedig egyáltalán nem elhanyagolható adatok. Ráadásul POWER mód esetében ez a plusz teljesítmény már a legalsó fordulatokon is elérhető, aminek köszönhetően nagyon dinamikus az autó.

A Volvo V60 Plug In Hybrid optimalizálás után

A Volvo V60 Plug In Hybrid teljesítménye SAVE üzemmódban 214,5 lóerő, valamint 464,4 Nm volt, motoroptimalizálást követően az autó teljesítménye ugyanebben az üzemmódban 235,2 lóerő és 522,5 Nm volt. A Volvo V60 Plug In Hybrid Power üzemmódban gyári beállítások mellett 282,5 lóerő és 636,2 Nm-re volt képes, motoroptimalizálás után pedig ez megnövekedett, és a végeredmény 321,8 lóerő és 698,9 Nm volt.

Látható, hogy motoroptimalizálás következtében SAVE üzemmódban a teljesítmény megközelítőleg 21 lóerővel és majdnem 60 Nm-rel növekedett, POWER üzemmódban pedig majdnem 40 lóerővel és kicsivel több mint 60 Nm-rel növekedett a Volvo V60 Plug In Hybrid teljesítménye.  

Amennyiben érdeklődsz a teljesítménynövelés iránt, és te is többet szeretnél kihozni az autódból, akkor mindenképpen érdemes lehet szétnézned az AET Chiptuning weboldalán.

De mi is az a motoroptimalizálás?

A motoroptimalizálás lényege, hogy az adott gépjármű a motoroptimalizálás után jobb teljesítményt érjen el, vagy esetleg kevesebbet fogyasszon. A folyamat során szoftveresen történik a kívánt eredmények eléréshez szükséges beállítások megállapítása és kialakítása. A technikája a dolognak úgy néz ki a gyakorlatban, hogy kiolvassák a szoftvert az autó számítógépéből, átdolgozzák, majd visszatöltik a motorvezérlő számítógépbe.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!