A Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület közleménye

Belföld, 2024.06.24

Hiánypótló programmal bővült Észak-Magyarország kulturális és népművészeti élete a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület által meghirdetett XIII. Dunán innen, Tiszán túl Dr. Kriza Ákos emlékére Kárpát-medencei ifjúsági és népművészeti rendezvénysorozat döntőjével június utolsó vasárnapján.

A programsorozat kiírásának célja , hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet és népzene csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett.

A város és a régió kulturális kínálatát gazdagító Kárpát-medencei döntő egyben kiváló lehetőség a tehetséges fiatalok felkarolására, a népzene, néptánc, népdal és népmese műfajainak gyakorlására, a népművészeti ágak mindennapi használatának és a magyarság értékeinek népszerűsítésére, elsősorban a fiatalok körében.

A verseny középpontjában a népi műfajok állnak, így a megmérettetésre népmese, népzene, népdal és néptánc kategóriákban lehetett jelentkezni: Kárpát-medence szerte. Az első elődöntőt, a Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei és Partiumit április utolsó vasárnapján rendezték meg Miskolcon, amit a Délvidéki követett Horgoson, aztán az erdélyi Madéfalván és a Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyei és kárpátaljai Tarpán.
A döntőt pedig június utolsó vasárnapján rendezik a miskolci Művészetek Házában.


Kiadó: Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!