A szegedi Tömörkény-gimnázium egykori hallgatói és művésztanárai alkotásaiból nyílik kiállítás

Belföld, 2024.02.01

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum képző- és iparművészeti tagozata egykori hallgatói és művésztanárai alkotásaiból nyílik kiállítás a Reök-palotában pénteken.

Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora a csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, a művészeti képzés 1961-es indulása óta csaknem kétezer diák tanult a középiskola grafikus, szobrász, kerámia- és textilműves szakirányán. A március 17-ig látható tárlat az általuk készített alkotásokból és az őket oktató művésztanárok munkáiból mutat be kaleidoszkópszerű válogatást.

Az Oktatás - művészet - hagyomány címet viselő kiállítás a nézők elé tárja azt a töretlen tradíciót, amely révén a több mint két emberöltő alatt a művészeti képzés Szeged és tágabb környezete művészeti életébe integrálódott - fogalmazott a kurátor.

A műfajilag és stilárisan is sokszínű tárlaton láthatók festmények, grafikák, szobrok, kerámiák, textilalkotások, installációk, videóinstallációk. A kiállítók között éppúgy szerepelnek a kánon részévé vált alkotók, mint a hazai művészeti képzések meghatározó oktatói vagy olyan fiatalok, akik a következő években válhatnak széles körben ismertté - közölte a művészettörténész.

A bemutatott mintegy 150 alkotás jelentős részét a művészek ajánlották föl a tárlatra, az Egyesült Államoktól Japánig számos országból érkeztek munkák a kiállításra, és magángyűjtők mellett a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és a szegedi önkormányzat is a kölcsönzők között van - mondta el Nátyi Róbert.

A kiállítás a művészeti képzés történetisége mellett azokat a változásokat is igyekszik fölvillantani a közönség előtt, amelyek a hazai képzőművészet eszközeiben és látásmódjában végbementek az elmúlt hat évtizedben - tette hozzá a kurátor.

A szegedi középiskola 2022-ben ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját. Kezdetben Állami Leányiskolaként, majd Árpád-házi Szent Erzsébet nevét viselve várta a város fiataljait az intézmény; végül 1952-ben vette fel Szeged nagy írója, Tömörkény István nevét. Ugyanebben az évben bővült zenegimnáziumi tagozattal az iskola, majd pedig 1961-ben, Magyarországon Budapest és Pécs után harmadikként elindult itt a képző- és iparművészeti nevelés is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!