A Jobbik hisz az európai bérunióban

Belföld, 2017.05.24

Tóth Péter, a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője szerint akkor lesz igazi egység az Európai Unióban, ha a bérek is jelentősen közelítenek egymáshoz a régi és új tagországok viszonylatában.

Sikerült hét uniós országban hét olyan pártot, szakszervezetet vagy magánszemélyt találnia a Jobbiknak, akikkel közösen kezdeményezhetik a béruniót. Mivel Brüsszel rábólint a tervekre, egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteniük – jelentette be Tóth Péter szerdán a szegedi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján. Az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének érvényesítését Jobbik vetette fel nagyjából fél évvel ezelőtt, azóta sikerült maguk mögé állítani a régió hét országból hét pártot, szakszervezetet vagy magánszemélyt.
A kezdeményezés most egy fontos állomásához érkezett, ugyanis az európai parlament napirendjére tűzheti a kérdést, ami már önmagában is sikernek számít.

Tóth Péter ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a bérunió nem csodafegyver, nem fognak eltűnni varázsütésre a bérkülönbségek a nyugati országok és a keleti tagállamok között. Arra mindenesetre jó lesz ez a lépés, hogy lassíthatja a munkaerő elvándorlását a volt szocialista országokból a fejlett gazdasággal rendelkező tagországok felé. Nem csoda hát, hogy a nyolc kezdeményező ország mindegyike kelet-európai tagállam, ahonnan többnyire elvándorolnak az emberek. Ez lesz az első olyan ügy, ami mögé az összes kelet-közép-európai ország jó szívvel tudott felsorakozni – hangsúlyozta Tóth Péter.

A régió nem alamizsnát kér, hanem egy új kohéziós politika kialakítását szorgalmazzák és azt, hogy ezekben az országokban is versenyképes gazdaság jöhessen létre. Most az a legfontosabb feladat, hogy egy év alatt összesen egymillió aláírást gyűjtsenek össze a kezdeményező tagországokban, mert akkor elindulhat az a procedúra, melynek végén akár zöld utat is kaphat a kezdeményezés. Egyelőre elektronikusan kezdik gyűjteni Magyarországon az aláírásokat, majd ősszel térnek át a kézi aláírásokra a Jobbik aktivistái. A kampányt irányító Gyöngyösi Márton pénteken tart lakossági fórumot Szegeden, ahol beszámol a kezdeményezés részleteiről, és meghallgatja az érdeklődők véleményét is.  

Cikk: Sz. Gy.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!