A jobbközép pártok közötti összefogás erősítéséről is tárgyalt Novák Katalin Madridban

Belföld, 2018.02.21

Az aktuális politikai kihívások értékeléséről, valamint a jobbközép pártok közötti összefogás erősítéséről volt szó a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) éves konferenciáján Madridban, ahol megválasztották a szövetség új elnökét is - összegezte a tanácskozás eredményeit Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán telefonon nyilatkozva.

A résztvevők által megfogalmazott kihívások közül Novák Katalin kiemelte a szélsőséges politikai erők térnyerését és a demográfiai problémákat.

Mint mondta, a konferencián felszólalva hangsúlyozta a nyílt beszéd és a határozott fellépés fontosságát a károsnak ítélt jelenségekkel szemben, valamint azt, hogy "valóban azt képviseljük, amit a választóink fontosnak tartanak, és hogy ne távolodjon el a politikai elit a választóktól".

"Ezért is olyan kiemelten fontos számunkra a biztonságnak a kérdése, hogy a magyar emberek tudják, hogy Magyarország egy biztos pont, egy olyan biztonságos sziget ebben a változó és fenyegetett világban, ahol számíthatnak arra, hogy a jövőben is ezt a biztonságot garantálni fogjuk nekik" - fogalmazott az államtitkár.

Novák Katalin kitért arra, hogy az IDU tagpártjai védendő értéknek tekintik a családot. Európában a népességfogyást meg kell állítani, ennek a problémának a megoldását a családpolitikában, a családok erősítésében látjuk - jegyezte meg.

Az Emmi államtitkára kétnapos madridi útján erről a témáról is megbeszélést folytatott Mario Garcés spanyol szociális és esélyegyenlőségi államtitkárral, mivel - mint mondta - mindkét ország számára hasonlóan fontos kérdés a fiatalok gyermekvállalási kedvének ösztönzése.

Kiemelte, hogy a spanyol kormánytag elsősorban a magyarországi bölcsődei rendszer fejlesztésének folyamatáról érdeklődött, és kérte a tapasztalatok részletes megosztását.

Emellett szót váltottak az elöregedő társadalom problémájának kezeléséről is. Ez a probléma Spanyolországban igen jelentős, mivel a világon itt a második legmagasabb a születéskor várható élettartam - tette hozzá.

A 63 ország 71 jobbközép pártját tömörítő Nemzetközi Demokrata Unió Stephen Harper volt kanadai miniszterelnököt választotta elnökévé a madridi konferencián tartott tisztújításon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!