A Kiválósági Együttműködési Program keretében megvalósult kutatási eredményekről tanácskoztak az Akadémián

Belföld, 2018.03.19

    Budapest, 2018. március 19., hétfő (MTI) -  A felsőoktatási és az akadémiai kutatóintézet-hálózat együttműködésének céljából létrehozott Kiválósági Együttműködési Program keretében megvalósult kutatási eredményekről rendeztek konferenciát hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont előadóinak részvételével.

Négy évvel ezelőtt indította az Akadémia a programot, elsőként három tudományterület, a precíziós gyógyászat biológiai alapjai, az extrém anyagok, energiák és technológiák kutatása, valamint a fehérjetudományok témakörében - idézte fel Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntőjében.

Hozzátette: az eleinte évi 330 millió, később évi 300 millió forintos támogatással megvalósuló kiválósági program célja, hogy finanszírozza azokat az egyéb tevékenységeket, közös konferenciákat, utazásokat, látogatásokat, kisebb közös beszerzéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy különböző csoportok, intézetek, intézmények kutatói együttműködjenek.

Az MTA elnöke kiemelte: a modern tudományban a különböző tudományágak közötti együttműködés, közös kutatási projektek hozzák a legizgalmasabb eredményt.

Beszámolt arról, hogy a program 2015-ben bővült, újabb kiválósági központ alakult, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungária együttműködésével Győrött kutatócsoport jött létre, 2016-ban pedig egy újabb akadémiai intézmény, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja is része lett a programnak. Ezt követően 2017-ben új irányként a bölcsészet- és társadalomtudomány területéről kapott támogatást két kutatási program - tette hozzá.

Czitrovszky Aladár, fizikus, az MTA doktora, a Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa Az interferometriától a spektroszkópián át a plazmadiagnosztikáig címmel, a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a Miskolci Egyetemmel együttműködésben végzett kutatás eredményeit összegezve azt hangsúlyozta: a világszínvonalú új eredményeket kutatók, oktatók és egyetemi hallgatók összefogásával - fizikusok, mérnökök, informatikusok, műszaki szakemberek együttműködésében érték el.

A fizikus elmondta, hogy az együttműködési programban, amelyre 150 millió forintos támogatást kaptak, összesen 35 kutató, oktató, egyetemi hallgató vett részt 2014 és 2017 között. Az eredmények között sorolta, hogy 13 tudományos közlemény jelent meg a témában, valamint két új kutató, oktató laboratóriumot hoztak létre a Miskolci Egyetemen.

A Kiválósági Együttműködési Program keretében megvalósult kutatási eredményeket bemutató konferencián egyebek mellett a lézerplazma-kutatásokról, a számítógépes képanalízis és a genomika szinergiájáról, valamint a képanalízis és mesterséges intelligencia az egysejtkutatásban témájában tartottak előadást a résztvevők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!