A szegedi önkormányzat feltételekkel adná át az államnak a SZEOL stadiont

Belföld, 2017.06.21

Tavaly évvégén jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy  a szegedi multifunkcionális sportcsarnok fejlesztésére a kormány 3 milliárd forintot különített el. Közben a miniszterelnök Szegeden járt január végén, és tovább pontosították a részleteket a város vezetőivel.

A 3 milliárd forintos beruházás egy 6000 fős versenyarénát, valamint egy ehhez kapcsolt 1000 fős munkacsarnok megvalósítását foglalta magában. A csarnok a Felső Tisza-parti stadion helyére épülne, amely most városi tulajdonban van. A MOL-Pick Szeged nem minden mérkőzését játssza a nagyobb arénában, a tervek szerint a 6000 fős aréna mellé felépülő, 1000 fő befogadására alkalmas munkacsarnokban játssza majd a magyar bajnoki és kupamérkőzések nagy részét a szegedi csapat, amely a kiemelt mérkőzéseket rendezheti a nagyobb arénában.

A Modern Városok Program keretében idén januárban Szegeden tárgyalt Orbán Viktor, és akkor pénzt ígért a már tervezés alatt lévő városi uszodára is, ugyanakkor megerősítette a sportcsarnok építésének szándékát. Mindenki tudja, hogyha sportlétesítményről van szó, a miniszterelnök nem garasoskodik, ugyanakkor az Etelka sori SZEOL pálya városi tulajdonban van, ezért az állam kéri térítésmentesen átadni a telket az építkezés megkezdése előtt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársai már jártak is a területen, ezután javasolták az önkormányzatnak, hogy még a nyári szünet előtt fogadjon el a közgyűlés egy olyan határozatot, mely engedélyezi a terület átadását.

Szentgyörgyi Pál alpolgármester azonban figyelmeztetett arra, hogy a Modern Városok Program keretében eddig alig valósult meg beruházás, így garanciákhoz kell kötni a terület átadását. Egyrészt terveket szeretnének látni az új létesítményről, másrészt olyan záradékot beépíteni a szerződésbe, mely szerint, ha három éven belül nem kezdődik meg a beruházás, akkor a telek visszaszáll az önkormányzatra. A kormánytól azt is kérné a város, hogy amíg a birtokbavétel megtörténik, hozzon határozatot arról, hogy megépítik az atlétikai pályát is. Azt is kéri Szeged önkormányzata, hogy építsék ki a közműveket, kiváltképp a Szilléri-Baktó főcsatorna rekonstrukcióját valósítsák meg, ami a fedett uszoda és a sportcsarnok megépítéséhez is elengedhetetlen.

A kérdésről a pénteki közgyűlés fog dönteni. Várhatóan komoly vita lesz, hiszen a kormánypárti kisebbség már a jogi bizottság ülésén is üdvözölte a kormány szándékát, és bíznak abban, hogy be is tartja az ígéretét az Orbán-kabinet. Mint emlékezetes, Orbán Viktor januári szegedi tárgyalásai után mintegy 70 milliárdos keretösszegű beruházási csomagot jelentett be. Ebben azonban nem volt benne a harmadik híd, melynek megvalósulásának pontos időpontja a mai napig sincs. Ehelyett a Belvárosi híd felújítását támogatná a kormány, de szóba került egy gyalogos híd építése és a Széchenyi tér teljes rekonstrukciója is. Eddig azonban konkrét beruházások nem indultak meg, néhány pedig az előkészítés stádiumában van. Szentgyörgyi Pál emlékeztetett arra, hogy a kormányhatározatok meghozatala sem jelent garanciát, mert több város esetében néhány ilyen döntést visszavont a kormány.    

Cikk: Sz. Gy.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!