Átadták az új pszichoterápiás központot és családok házát a Bethesda Gyermekkórházban

Belföld, 2024.06.20

Új pszichoterápiás központ és családok háza nyílt a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában. A pszichés nehezítettséggel élő fiatalok gyógyulását segítő központ és a hosszabb kezelésen lévő gyerekek családjainak helyet adó, két apartmanból álló ház elkészültéhez a kormány 50 millió forinttal járult hozzá.

Átadták az új pszichoterápiás központot és családok házát a Bethesda Gyermekkórházban Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a csütörtöki átadáson úgy fogalmazott: a Bethesda Gyermekkórház több, mint egy kórház, hiszen egy olyan közösség működteti az intézményt, amely "nemcsak gyógyít, nemcsak a betegséget látja", hanem az egész embert is.

Ez a gyakorlat követésre méltó - folytatta, hozzátéve, a kormány ezért is tartotta fontosnak, hogy hozzájáruljon a beruházás költségeihez 50 millió forinttal.

Az államtitkár hozzátette: reményei szerint a kormány még jobban hozzá tud járulni ahhoz a komplex fejlesztéshez, amelyet a kórház vezetése kidolgozott, és a betegségmegelőzés jelentette 21. századi kihíváshoz.

Latorcai Csaba szerint az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben: 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt, hogy az isteni gondviselés, annak bizonyossága látható ebben a most átadott új épületben. Az új központtal a néhány éve "felépített", egyedülállóan szerteágazó gyermekpszichiátriai ellátásukban méltó és praktikus ellátóhelyhez juthatnak az ide segítségéért forduló gyerekek és szüleik.

Steinbach József püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke - akinek üzenetét Molnár János, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának presbiteri elnöke olvasta fel - úgy fogalmazott: a kórház az egyház egyik büszkesége, ami a hitelesség és a magas színvonalú gyógyító munka mellett a szeretettel odafigyelésben, lelki támogatásban is megmutatkozik a legnehezebb helyzetekben is.

Pászthy Bea, az Egészségügyi Szakmai Kollégium gyermekpszichiátria és addiktológia tagozatának elnöke azt mondta, ez a központ egy újabb lehetőség a problémával küzdő gyerekeknek.

Kitért arra, hogy minden hetedik gyerek küzd valamilyen mentális problémával, és ennek a "mentális pandémiának" beláthatatlan következményei lesznek. Minden nemzet jövőképességét az határozza meg, hogy mennyire bánik jól a gyerekekkel, mennyire segíti őket a mentális, testi, lelki egészségük fenntartásában - tette hozzá.

A Bethesda kórház mindig választ adott a társadalmi kihívásokra, és ez ennek az intézménynek az igazi ereje - hangoztatta, hozzátéve, a pszichoterápia egy alulfinanszírozott ellátás, és ez egy újabb lehetőség, hogy a szinte csak magánellátásban elérhető terápia itt most mindenkinek elérhetővé válik.

Németh Laura klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a részleg vezetője elmondta, a Bethesdában 2021 elején jött létre az a bizonyítottan hatékony, a kognitív viselkedésterápia módszerén alapuló pszichoterápiás részleg, ahol pszichés nehezítettséggel élő fiatalok gyógyulását segítik.

Az ország bármely részéről fogadják a 8-18 év közötti gyerekeket és fiatalokat, a munkatársak nyolcfős csoportokban dolgoznak. A beutalóköteles ellátást egyhetes intenzív vagy kéthetes ambuláns csoporttréningek keretében nyújtják.

Az új részleget és családok házát Sávolt Karolina 14 éves festőművész alkotásai díszítik. (FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Átadták az új pszichoterápiás központot és családok házát a Bethesda Gyermekkórházban Átadták az új pszichoterápiás központot és családok házát a Bethesda Gyermekkórházban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!