Ausztrál külügyminiszter: szorosabbra kell fűzni a gazdasági együttműködést

Belföld, 2018.02.21

Ausztrália elkötelezett a gazdasági, kereskedelmi együttműködés szorosabbra fűzése mellett Magyarországgal, illetve a visegrádi négyekkel (V4) - mondta Julie Bishop ausztrál külügyminiszter szerdán az MTI-nek.

Az ausztrál tárcavezető az Országházban tárgyalt Németh Zsolttal (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével, majd úgy nyilatkozott, országa elkötelezett a kapcsolatok szorosabbra fűzése mellett Magyarországgal, különösen a gazdaság és a kereskedelem területén. Mindkét országnak érdekében áll a szabadkereskedelem előtt álló akadályok felszámolása - mutatott rá.

Julie Bishop elmondta: látogatása alkalmával ugyan elsősorban a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeit vitatja meg a megbeszélésein, Ausztrália szívesen működik együtt a visegrádi országokkal (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) is. Ausztráliában nagy közép-európai, így magyar diaszpóra van, és az ott élő magyarok nagymértékben hozzájárultak az ország fejlődéséhez - közölte.

Kitért arra: Magyarország és a többi V4-es ország tagja az Európai Uniónak (EU), és együttműködésük azért is fontos, mert Ausztrália célja a szabadkereskedelmi megállapodás az EU-val. Ausztrália hálás Magyarország folyamatos támogatásáért ebben az ügyben - tette hozzá.

Megjegyezte: a szabadkereskedelmi megállapodás Ausztráliának és az uniónak kölcsönösen előnyös lenne.

Emlékeztetett: egy hónapja az ausztrál kereskedelmi miniszter folytatott egyeztetést visegrádi kollégáival Budapesten.

Az ausztrál miniszter a kétoldalú biztonsági együttműködésről elmondta: a két ország egyaránt nagy erőfeszítéseket tesz a terrorizmus visszaszorítására Afganisztánban és Irakban. Elkötelezett szövetségesek továbbá a NATO-ban - fűzte hozzá.

Németh Zsolt kifejtette: az ausztrál kormány sok tekintetben hasonló álláspontot képvisel, mint a magyar. A két ország közötti magas szintű politikai kapcsolatok sokat fejlődtek az elmúlt időben - közölte.

Úgy látja, a kétoldalú kapcsolatok fontos területe a gazdasági együttműködés. Ebben a tekintetben az elkövetkező időszak nagy kihívása a szabadkereskedelmi megállapodás tető alá hozatala az EU-val, Magyarország és a V4 határozottan támogatja az egyezményt - jelentette ki.

A képviselő szerint a két országot a biztonság vonatkozásában is több közös érdek fűzi össze.

Németh Zsolt a kétoldalú kapcsolatok meghatározó elemeként emelte ki az ausztráliai magyar diaszpórát, amely meglátása szerint hidat jelent a két ország között.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!