Bemutatták Trócsányi László könyvét az alkotmányozás dilemmáiról

Belföld, 2014.04.24

Az alkotmányozás dilemmái címmel írt könyvet Trócsányi László, a Szegedi Tudományegyetem professzora, Magyarország párizsi nagykövete. A korábbi alkotmánybíró kötetét csütörtökön mutatták be a Tisza-parti városban.

Bemutatták Trócsányi László Az alkotmányozás dilemmái című könyvét Szegeden Martonyi János külügyminiszter hangsúlyozta, ez az első mű, amely alaposan, tárgyilagosan, több oldalról és szempontból feldolgozza a magyar alaptörvény megszületését, bemutatja a jogszabály jelentőségét, feltárja alkotmányjogi összefüggéseit.

A miniszter kifejtette, Trócsányi László a kötetben különbséget tesz az alkotmányjog és a politika között. Minden alkotmány hordoz politikai tartalmakat. Az alaptörvénnyel kapcsolatos vitákban ezeket is érintjük, mégis az alkotmányoknak van önálló rendszere, melyet tiszteletben kell tartani. Éppen ezért különbséget kell tenni a tisztán politikai, illetve a jogi vagy tudományos megközelítés között – közölte Martonyi János, aki a szegedi egyetemen a nemzetközi magánjogi tanszék tanára.

Az európai integráció legfontosabb kérdése ma az közösségi és a tagállami hatáskörök, értékek, célok, szempontok közötti egyensúly megteremtése. A kötet e téma az európai integráció szempontjából meghatározó területét, az uniós jog és a tagállami alkotmányok viszonyát is bemutatja - fejtette ki Martonyi János.

Az uniós jog abszolút primátusa az egyes tagállamok alkotmányjogával szemben már nem áll fönn. Az alkotmányos identitás fogalma egyre markánsabban megjelenik a tagállami alkotmánybíróságok többségének gyakorlatában – tette hozzá a külügyminiszter.

Trócsányi László elmondta, Magyarországon az új alkotmány elfogadását sokkal kevésbé övezte érdemi, intellektuális vita mint külföldön.

A professzor kifejtette, az alaptörvény olyan fontos dilemmákra helyezi a hangsúlyt, mint például miként lehet a globalizálódó világban a megszokottnál nagyobb hangsúlyt adni a nemzeti identitásnak, szuverenitásnak vagy helye van-e az egyéni szabadságjogokat előtérbe helyező liberális alkotmányjogi iskola mellett a közösségek érdekét védelmező, konzervatívnak mondott szemléletnek.

Magyarország olyan európai vitát indított el, amely még nem zárult le, sőt, talán most fog kezdődni - hangsúlyozta.

"Mi most keressük, határozzuk meg nemzeti identitásunkat, ennek rögzülése, elismertetése egy folyamat, amely csak párbeszéden alapulhat" - mondta Trócsányi László.

Az alkotmányos identitás a nemzeti identitás része, de ez nem jelenti azt, hogy az alkotmány minden cikkelye abszolút védelmet élvez - fogalmazott az egyetemi tanár, aki egyetért a kötet előszavát jegyző Paczolay Péterrel abban, a nemzeti alkotmányos identitásra hivatkozás nem lehet indok az európai államok közös alapjogi értékeinek megsértésére.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Bemutatták Trócsányi László Az alkotmányozás dilemmái című könyvét Szegeden Bemutatták Trócsányi László Az alkotmányozás dilemmái című könyvét Szegeden
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!