Bőszen tépkedik egymás plakátjait a pártok Szegeden

Belföld, 2018.04.02

Megszokhattuk az utóbbi évtizedekben, hogy nem kímélik egymás politikai hirdetményeit a vetélkedő pártok, ám az idén különösen aktívak egymás plakátjainak tépkedésében a két legesélyesebb párt szimpatizánsai Szegeden.

Letépett választási plakát
Főként az MSZP-Párbeszéd jelöltjeinek plakátjait rongálják az utcákon vélhetően a kormánypárt aktivistái. Mivel tettenérés nem történt, a politikai plakátok rongálását amúgy is a véleménynyilvánítás szabadságának kategóriájába sorolja a jog, a ragaszok tépkedése biztosan eltart majd április 8-ig anélkül, hogy bárki ellen eljárás indulna. Egyes esetekben azonban jól látszik, hogy szervezett akciókról van szó, ugyanis bizonyos körzetekből egyetlen éjszaka eltűnnek a Szabó Sándort és Joób Mártont népszerűsítő plakátok, más pártok jelöltjeinek hirdetéseihez azonban nem nyúltak az elkövetők.

Az MSZP-nél jelezték, hogy bizonyos időszakonként felmérik a károkat, aztán újra kiragasztják jelöltjeik plakátjait. Van olyan plakáthely, ahol már négyszer kellett újraragasztaniuk a jelöltjeik arcképét a szlogeneket tartalmazó hirdetéseket, de ettől nem esnek kétségbe. Sőt! Szerintük jó jel, ha a Fidesz őket próbálja ellehetetleníteni, hiszen a jelöltjeiket esélyesebbnek tartják a többi ellenzéki politikusnál, így a tépkedés tulajdonképpen pozitív visszajelzés.

A plakátrongálás egyébként minden parlamenti választás kampányában jellemző volt, ám abból, hogy milyen módszereket választanak az elkövetők, két dologra lehet következtetni. Az egyik, hogy kitől tartanak a legjobban a politikai ellenoldalon, a másik, hogy mennyire szervezetten és milyen kitartóan dolgoznak a rongálók. Míg egyetlen éjszaka szinte teljesen lecsupaszították például a Csongrádi sugárúton a szocialisták plakáthelyeit, addig a Fidesz esetében csak spontán jellegű rongálok történtek. B. Nagy László neve mellé például több helyen odaírták: Tolvajok.

A kispártok plakátjai ugyanakkor szinte teljesen érintetlenek, mintha senki nem törődne velük érdemben. Sokáig kell menni például, hogy egy összefirkált LMP-s vagy egy megtépkedett Együtt vagy Momentum hirdetményt találjunk. A Jobbik jelöltjeinek képei is elég jól állják a szegediek közelségét, két jelöltjük plakátjait annak ellenére nem rongálták érdemben a járókelők vagy az ellenfelek aktivistái, hogy sok ezek közül elég alacsonyan van a póznákon.    
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!